De Skyline van Steenbergen op voetstuk geplaatst

STEENBERGEN – De drie bekendste torens van de stad Steenbergen zijn sinds vandaag niet alleen vanuit de verte samen te bewonderen, maar ook van heel dichtbij. Vanmorgen plaatsten kunstenaar Hans Hanssen, smid Peter van Meel en plasmasnijder Maikel Poot het kunstwerk ‘de Skyline van Steenbergen’ op de rotonde aan de Rondweg-Oost. Het geheel is een initiatief van de Stadsraad Steenbergen.

Voor de financiën maakte de stadsraad aanspraak op de Stimuleringsregeling Leefbaarheid van de gemeente Steenbergen die echter wel gebaseerd is op cofinanciering. Het resterende bedrag is onder meer bijeengebracht door het Rabobank Coöperatiefonds, het Buurt Cultuur Fonds en tal van particuliere donaties en sponsoren.

Bij elkaar

Leontine Tjioe, voorzitter van Stadsraad Steenbergen, keek vanmorgen tevreden voldaan toe hoe de kunstwerken op hun sokkels werden gemonteerd: “Het komt nu allemaal bij elkaar en dat is fijn om te zien. Ik ben er namens de stadsraad trots op. Er zijn zoveel mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van dit kunstwerk, dat is echt bijzonder.”
De voorzitter is tevens blij dat de rotonde van een lelijk eendje veranderde in een sierlijke zwaan. “Veel mensen stoorden zich aan de binnenkomst van Steenbergen. Die irritatie is nu voorgoed voorbij.”

Samenwerking

De silhouetten van de Gummaruskerk, de Protestantse Kerk en de watertoren van Steenbergen zijn in Cortenstaal uitgevoerd. Het ontwerp is afkomstig van kunstenaar Hans Hanssen die eerder al kunstwerk ‘de Suikerpee’ op de rotonde van Dinteloord bedacht voor de Dorpsraad Dinteloord. Voor de uitvoering zocht hij samenwerking met smid Peter van Meel die eerder ook de reusachtige stalen suikerbiet vervaardigde. Het nauwkeurige uitsnijwerk van alle raampjes, deurtjes en andere details lag in handen van plasmasnijder Maikel Poot.

Niet op schaal

Voor de kunstenaar Hanssen was de plaatsing een bijzonder en spannend moment. “Nu zal toch moeten blijken of alles wat op de tekentafel is bedacht en in de smederij tot leven gebracht, ook daadwerkelijk past en eruit ziet zoals we hopen.” De kunstenaar benadrukt dat de drie torens niet op schaal zijn. “Dat had nergens naar geleken, want dan had de watertoren ten opzichte van de Gummaruskerk maar een klein ding geweest. Nu zijn de drie gebouwen met elkaar in evenwicht en dat ziet er goed uit.”

De officiële opening van het kunstwerk vindt plaats in oktober. Dan zal de verlichting inmiddels gerealiseerd zijn zodat de drie torens ook in het donker bewonderd kunnen blijven, net als hun grote broers en zussen.

‘De Skyline van Steenbergen’ krijgt tijden de opening een extra dimensie in de vorm van het ‘DNA van Steenbergen’. Hierover wordt morgen bericht via KijkopSteenbergen.