De scholen beginnen weer… VVN adviseert ouders van brugklassers om de route naar school te oefenen

STEENBERGEN – Maandag 28 augustus beginnen de eerste scholen weer aan het nieuwe schooljaar. Her en der hangen reeds de bekende spandoeken en posters met de boodschap ‘De scholen zijn weer begonnen’. Het blijkt nog steeds nodig om automobilisten te wijzen op de kinderen die weer onderweg gaan naar school. Dit belang wordt ook ingezien door gemeenten. Maar liefst 85% van de gemeenten doet mee aan de campagne met de spandoeken en de posters. Ook zien steeds meer bedrijven de urgentie om hier aandacht aan te besteden.

De VVN-campagne De scholen zijn weer begonnen is dus meer nodig dan ooit. Niet alleen voor de kinderen van de basisscholen maar zeker ook voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs.

In de eerste weken van het schooljaar vinden er twee keer zoveel ongevallen plaats in het verkeer onder brugklassers. Behalve dat de scholieren de nieuwe route en dus ook de gevaren op de weg niet kennen, hebben ze vaak weinig ervaring in het verkeer. Daarnaast hebben zij hun impulsen nog niet goed onder controle en zien daardoor weinig risico’s.

Ook het groeiende gebruik van de smartphone op de fiets is een oorzaak. Het advies aan de ouders is om met kinderen die voor het eerst naar de brugklas gaan de  ten minste één keer te oefenen en de gevaarlijke punten te bespreken.