‘De pen zal altijd sterker zijn dan de kogel’

Steenbergen – Nog maar enkele dagen geleden hieven enkele honderden gasten het glas op een nieuw jaar in de hal van het Steenbergse gemeentehuis. Vanavond om zes uur hief één man de gelamineerde afbeelding ‘Je suis Charlie’ in diezelfde hal. Hij maakte deel uit van een gezelschap van enkele tientallen die de solidariteitsactie naar aanleiding van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo bijwoonden. De bijeenkomst gebeurde op initiatief van de PvdA maar werd raadsbreed gedragen.

Namens de voltallige gemeenteraad nam Jeroen Weerdenburg het woord. “Deze koelbloedige moord op tien journalisten en twee politieagenten was een regelrechte aanslag op onze vrijheid van meningsuiting. Dit grondrecht ervaren wij allen als een groot goed dat we moeten koesteren en bewaken. Geen enkele vorm van geweld zal het ooit winnen van de vrijheid van het woord. De pen zal altijd sterker zijn dan de kogel. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn maar we moeten altijd kunnen blijven zeggen en schrijven wat we vinden.”

Nu juist verbinden

Hij werd achter het katheder opgevolgd door burgemeester Joseph Vos die een dag na het drama in Parijs nog ”verbijsterd” is door het gebeurde. “Dit is niet de manier waarop we zaken doen met elkaar. Die doen we in het debat, in gesprekken met elkaar. Niet op een dergelijke barbaarse, Middeleeuwse, manier.”

in zijn nieuwjaarstoespraak van afgelopen maandag richtte de burgervader nog de aandacht op de vele misstanden in de wereld en de gevolgen daarvan op diezelfde wereld. “Nu weer zo’n afschuwelijk moment. En mijn gedachten gaan dan toch naar de vraag: Wat is de betekenis op termijn voor de verhoudingen in de wereld? Ik spreek hier de hoop uit dat we de solidariteit op kunnen brengen om niet nog verder van elkaar verwijderd te raken. Dat we nu juist moeten proberen om te verbinden met elkaar. Natuurlijk moeten we die elementen die verantwoordelijk zijn voor de terreurdaden knoerthard neerslaan, maar laat wat zij gedaan hebben niet neerdalen op een grote bevolkingsgroep.”

Rebellen en Kalasjnikovs

Iedere deelnemer aan de actie in Steenbergen was er vanuit zijn eigen motivering, zijn eigen gedachtegoed. Lian Korst, raadslid namens het CDA, toonde er haar afschuw voor het gebeurde. Eventuele ideëele overwegingen van de daders verwees zij stellig naar het land der der fabelen. “Je kúnt niet doden in de naam van Allah. Wanneer je gelooft in een god dan geloof je in het goede en niet in het kwade. De mensen die dit gedaan hebben zijn slechts moordenaars, niets meer dan dat.“

Ondanks de recente heupoperatie van Anton van Rossum konden hij en zijn vrouw Els het moment niet voorbij laten gaan: “Je kunt niet thuisblijven bij zo’n gebeurtenis. Je moet dan laten zien waar je voor staat. Wij hebben vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan. Dat laten we ons niet ontnemen door rebellen en Kalasjnikovs.”

Zeggen wat je vindt

Gerrit Verweij, sinds een kwart eeuw woonachtig in Steenbergen, is de man die zich de moeite heeft getroost om de afbeelding ‘Je suis Charlie’, wereldwijd symbool voor de tragedie in Parijs, te lamineren en op een paaltje te bevestigen. “Omdat ik me zorgen maak”, legt hij zijn actie uit.  “Ik wil niet dat Steenbergen een kalifaat (islamitische staat – red.) wordt.” Relativerend voegt hij eraan toe wel op een vreedzame oplossing te vertrouwen. “Op acties zoals in de Tweede Wereldoorlog zit niemand te wachten. Maar we moeten wel met elkaar goed opletten. En als je het niet vertrouwt: politie bellen.” De kans dat dit soort aanslagen in Nederland plaats gaat vinden, is volgens hem onvermijdelijk. “Het is geen kwestie van ‘als’ maar van ‘wanneer’. Daar ben ik van overtuigd.”

Joey van Aken, namens de PvdA initiatiefnemer van de actie, is tevreden over het verloop van de avond. “Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Je moet kunnen zeggen wat je vindt, zowel binnen als buiten.”

Ter besluit van de solidariteitsbijeenkomst las hij gedicht ‘Terrorisme’ van de dichteres Claire Vanfleteren:

Terrorisme

Terrorisme is een woord,
van dood, vernieling en moord.
Je kunt het niet meer uitspreken,
want je hart zou breken.

Onschuldige mensen, jong en oud,
worden uit het leven gerukt.
Zomaar van hun aardse bestaan geplukt,
door soortgenoten met een steen
in hun borst in plaats van een hart.
Zonder scrupules zorgen ze voor smart.

Het is nog niet gedaan,
het is het begin van de orkaan.
We moeten toegeven, dat wij
met terrorisme moeten leren leven.

Maar hoe, uw geest begrijpt het niet,
wanneer je al die bloederige mensen ziet

 

Claire Vanfleteren