De Ontmoetingswinkel: voor een leuke jurk én een goed gesprek

STEENBERGEN – Steenbergenaren zijn nieuwsgierige mensen. Dat valt wel te concluderen na de afgelopen weken waarin Rian Liefhebber het pand aan de Kaaistraat 30 samen met familie en vrienden aan het verbouwen is. Er werd tussen de gordijnen gegluurd om te kijken wat er in de plaats komt van bloemenwinkel de Steense Passie. Het wordt De Ontmoetingswinkel; een plek waar je kan snuffelen tussen zorgvuldig geselecteerde tweedehands kleding gecombineerd met een gezellige keukentafel waar je kan aanschuiven voor een goed gesprek of een workshop.

Tussen het uitpakken en inrichten door heeft initiatiefneemster Rian Liefhebber even tijd om te vertellen over haar ideeën die nu werkelijkheid worden. “Toen ik bij mijn werk bij een textielgroothandel gedeeltelijk ontslag kreeg, ben ik vrijwilligerswerk ernaast gaan doen bij de tweedehandswinkel ReShare van het Leger des Heils in Bergen op Zoom. Daar hoorde ik soms schrijnende verhalen. Toen die winkel dichtging, ontstond bij mij het plan om zelf zoiets te beginnen in Steenbergen. Tijdens mijn werk bij de textielgroothandel zag ik dat er zoveel lappen stof zomaar worden weggegooid waar je eigenlijk nog veel mee kan. Zo kwam alles samen in mijn hoofd. Dit is echt iets waar ik me met hart en ziel voor wil inzetten.”

Sociaal isolement

In oktober is het twee jaar geleden dat ze met haar plannen aanklopte bij het gemeentehuis. Ze wilde dat De Ontmoetingswinkel ook een maatschappelijke functie kreeg, voor inwoners van alle leeftijden die wel wat ondersteuning of een dagactiviteit kunnen gebruiken. De gemeente zag wel wat in het sociaal-maatschappelijke initiatief, maar omdat het iets nieuws is, duurde het even voordat de pilot kon worden gestart. Nu is het de bedoeling dat Rian Liefhebber met de verkoop van kleding haar brood kan verdienen, terwijl ze via een stichting allerlei workshops aanbiedt op het gebied van textiel. Ook wil ze thema-avonden gaan organiseren in haar winkel. “Het moet heel laagdrempelig worden, zodat mensen ongedwongen aan kunnen schuiven voor een kopje koffie. Er zijn heel veel mensen die in een sociaal isolement zitten of bijvoorbeeld jongeren met een burn-out die ik hiermee kan helpen. Ik ben geen daklozenopvang, en mensen die echt specifieke zorg nodig hebben zal ik doorverwijzen. Ik heb daarvoor contacten met de juiste instanties.”

Past goed in centrum

Dat ze haar droom nu kan waarmaken, komt volgens Rian ook omdat ze zo goed gesteund is door haar omgeving. “Mijn gezin, maar ook een heleboel mensen van de gemeente, vrijwilligers en centrummanager Maikel Gijzen.” Gijzen verwelkomt initiatieven als deze in het Steenbergse winkelhart. “Het hoort bij het centrum van de toekomst. Ze kan hiermee een grote doelgroep bedienen van mensen die iets leuks willen kopen voor een kleine prijs. De combinatie werkt denk ik goed: de ontmoetingen zorgen voor koopgedrag.”
Rian Liefhebber wil benadrukken dat het geen kringloopwinkel is, maar dat er alleen nette tweedehands kleding hangt. “Dus niets met een knoop eraf of een naadje los, want dat herstel ik. Ik heb ook een wasmachine en droger staan, dus als het nodig is wordt de kleding gereinigd. Liefhebbers van vintage kleding kunnen hier echt iets speciaals vinden”, zegt ze trots.

De Ontmoetingswinkel aan de Kaaistraat 30 is vanaf dinsdag 28 mei geopend. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10-18 uur (op zaterdag tot 17 uur).

Foto: Rian Liefhebber wil in haar Ontmoetingswinkel leuke tweedehands kleding verkopen en zo in contact komen met mensen die in een sociaal isolement zitten.

Door Nicole van de Donk