In4outdoor ontwikkelt nieuw concept: De Nieuwe Veste wordt pilotschool

NIEUW-VOSSEMEER/STEENBERGEN – Natuureducatief centrum In4outdoor uit Nieuw-Vossemeer en basisschool De Nieuwe Veste uit Steenbergen gaan samen een avontuur aan. Het komende jaar zal het schoolplein van De Nieuwe Veste veranderen in een groene oase waarin oneindig veel te leren valt. Als het aan In4outdoor ligt, omarmen niet alleen scholen, maar ook bedrijven, verenigingen en gemeenten het concept dat zijn oorsprong vindt in Scandinavië.

“In vier jaar In4outdoor zie ik wekelijks hoe gelukkig en evenwichtig kinderen worden door het buitenspelen in een omgeving die alle zintuigen prikkelt,” vertelt Leonie ten Hove, directeur van In4outdoor. “Dat is prachtig om te zien, maar ik zou zo graag  willen dat álle kinderen dat gaan ervaren. Mijn missie is om kinderen naar buiten te krijgen, weg van de schermen. Ik weet dat ik meer in mijn mars heb om die missie te laten slagen. Daarom ben ik wereldwijd op zoek gegaan naar partners die mij kunnen helpen. Ik kwam uiteindelijk bij een Finse natuurschool terecht.”

Wormenkast

In nauw overleg met Finland ontwikkelde Leonie een concept dat buiten spelen en leren met elkaar vermengt: Green2Play. Dat gaat verder dan het planten van een vlinderstruik en het bouwen van een speelhuis. Het gaat om de compostkast waarin regenwormen mest maken van de fruitschillen die de kinderen er zelf in doen. Die mest gaat vervolgens op de moestuin die de kids zelf aanleggen. De verdwijnt in hun eigen mondjes. Op het plein komen grote zoekkaarten met vlinders, vogels en insecten die de leerlingen jaarrond kunnen zoeken. Onder meer in het voedselbos dat een belangrijk onderdeel van het concept is.

Bewegend leren

Directeur Anne van Loon van De Nieuwe Veste kijkt reikhalzend uit naar het moment dat het nieuwe schoolplein in gebruik genomen kan worden. “Op dit moment is het niet meer dan een stenen vlakte. Er is geen plek om te ontdekken of om je te verstoppen. Bovendien is het er in de zomer bloedheet en kan bij hoosbuien het water nergens heen.”

Het kan anders en het moet ook anders volgens de directeur. “Ons motto is ‘creatief en wereldwijs’, maar dat komt absoluut niet tot uitdrukking in on schoolplein terwijl hier juist zoveel geleerd kan worden. Kinderen gebruiken er al hun zintuigen om te ontdekken en te leren. Als onderwijzend team zijn wij groot voorstander van bewegend leren, maar daarvoor hebben we wel een inspirerende buitenruimte nodig.”

Visie ontbreekt

De afgelopen jaren zijn er talloze schoolpleinen vergroend, veelal met financiële hulp van de subsidie ‘Schoolpleinen van de Toekomst’. Ook Van Loon hoopt op  een bijdrage uit die hoek, hoewel de samenwerking met In4outdoor wel tot een heel ander resultaat zal leiden. “Groen is goed, begrijp me niet verkeerd,” benadrukt Ten Hove, “maar ik zie de visie erachter niet altijd. ”

Anne van Loon sluit zich er volmondig bij aan: “Ik zit niet te wachten op een fraai aangelegde tuin waar ik vervolgens niks mee kan. Ons team wil er lessen kunnen geven en we willen bovenal dat kinderen er kunnen ontdekken en weer in contact kunnen komen met de natuur. Goed onderwijs geef je binnen én buiten. Het leven speelt zich niet alleen af op het platte vlak,  maar heeft heel veel dimensies.”  Zij hoopt volgend jaar het plein te kunnen realiseren.

Einstein

Ten Hove is in de tussentijd druk doende met het concept onder de aandacht brengen. “Bedrijven in de recreatieve sector en horecagelegenheden met een buitenruimte zouden hier veel profijt van kunnen hebben. Maar ook gemeentelijke speeltuinen, scoutingterreinen en ga zo maar door. Om met Einstein te spreken:  Look deep into nature and then you will understand everything better.”

(Door Dasja Abresch)

Foto: Leonie ten Hove van In4outdoor wil met het nieuwe concept Green2Play zoveel mogelijk kinderen actief laten zijn in de natuur. Het schoolplein van De Nieuwe Veste wordt het eerste pilot project.

Foto: Directeur Anne van Loon hoopt dat de stenen vlakte die het schoolplein nu nog is, volgend jaar een groen avonturenparadijs voor de leerlingen is.

Beelden bij dit artikel