De Klok van Welberg luidt voor Anne Frank

WELBERG/EDMONTON – Op zondag 8 augustus onthult de Dutch Canadian Club in Edmonton een standbeeld van Anne Frank in het herdenkingspark van het South Alberta Light Horse Regiment. Dat klinkt als een ver-van-mijn-bed-show voor KijkopSteenbergen, maar niets is minder waar. Direct na de onthulling wordt namelijk de Ceremonial Bell van het regiment geluid; zoals bekend een kopie van de Welbergse klok aan de Canadezenweg. Om de verbinding tussen beide werelddelen te versterken, vindt ook bij dit monument op hetzelfde moment een kleine ceremonie plaats.

Belangstellenden zijn welkom bij de ceremonie aan de Canadezenweg. Het tijdstip is wel wat ongebruikelijk, namelijk om 21.30 uur ‘s avonds. Dit heeft uiteraard alles te maken met het verschil in tijd tussen de continenten. In Edmonton is het op dat moment half twee ‘s middags.

Samen ergens voor staan

Angelo Somers, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg benadrukt dat het een speciaal moment wordt: “In het verleden kwam het initiatief om samen te herdenken steeds hier vandaan. Het is bijzonder dat die verbondenheid nu vanuit de andere kant komt. Het toont aan dat de Welberg echt een plaats heeft gekregen in de herdenking daar. Het samen luiden is ook een manier waarop we verbinding zoeken met de moderne tijd. Het is meer dan het herdenken van de slachtoffers in Nederland. Je laat hiermee zien samen echt ergens voor te staan.” 

Klaprozen bloeien

De plaatsing van het standbeeld is een initiatief van de Dutch Canadian Club in Edmonton die bestaat uit geemigreerde Nederlanders en hun nazaten. Eén van de bestuursleden van deze organisatie, John Stobbe, maakte zich de afgelopen jaren sterk om een standbeeld van Anne Frank in het herdenkingspark van het regiment te plaatsen. Stobbe kwam in het verleden per in contact met familieleden van kunstenaar Pieter d’Hont, die het Anne Frank-monument in Utrecht vervaardigde. Hij kreeg toestemming om de oorspronkelijke mal van dit beeld te gebruiken ten behoeve van een bronzen kopie in Edmonton. 

“In dit park zijn veel verwijzingen naar het roemruchte verleden van het SALH te vinden,” licht Somers toe. “Uiteraard nemen de wapenfeiten uit de Tweede Wereldoorlog daar een belangrijke plaats in. Zo bloeien er ook jaarlijks klaprozen waarvan het zaad afkomstig is van het klaprozenveld op Welberg.”

Sterke band

Het South Alberta Light Horse Regiment was in november 1944 nauw betrokken bij de bevrijding van Welberg en Steenbergen. Sinds de komst van het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg is de band met het regiment steeds sterker geworden. Regelmatig brengen Canadese veteranen een bezoek aan de Klok en zijn zij nadrukkelijk aanwezig bij de grote herdenkingen zoals in 2019. Drie jaar geleden kreeg het regiment een (kleinere) kopie van het monument. Sindsdien is het gevoel samen te delen in de verantwoordelijkheid voor vrede en vrijheid bekrachtigd door het samen tegelijkertijd luiden van beide klokken bij de officiële herdenkingen.

(Door Dasja Abresch)

Fotobijschrift beeld Anne Frank:

Hert beeld van Anne Frank is te vinden op het Janskerkhof in Utrecht. Het werd op 30 april 1959 door de Utrechtse schooljeugd aan de gemeente geschonken. Tot op de dag van vandaag leggen leden van de UVSV (de enige vrouwelijke studentenvereniging van Nederland) na hun afstuderen bloemen neer bij het monument. Dit doen zij ter ere aan Anne Frank en alle jonge, ambitieuze vrouw zoals zij die nooit de kans kregen om zich te ontwikkelen en hun dromen na te jagen.

Bron beeld: Door brbbl – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1447004

Beelden bij dit artikel