‘De Klok’ van Welberg krijgt Canadese kopie

WELBERG – Angelo Somers, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg, had zondagmiddag de eer om een bijzonder nieuwtje wereldkundig te mogen maken. Tijdens de traditionele herdenking bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg in Welberg vertelde hij de ruim honderd aanwezigen dat ‘De Klok’ een Canadese kopie krijgt.

De afvaardiging van The South Alberta Regiment, die de herdenking meerdere malen bijwoonde, is dusdanig onder de indruk van de Welbergse ceremonie dat zij deze inclusief klok graag wil dupliceren in standplaats Edmonton. Het regiment is, samen met het Algonquin Regiment, verantwoordelijk voor de zwaarbevochten bevrijding van Steenbergen en Welberg.

Laatste slag

Sinds de oprichting van het monument aan de Canadezenweg in 2004 heeft de laatste slag in de Slag om de Schelde haar plaats in de oorlogsgeschiedenis herwonnen. Door inspanningen van de werkgroep worden er steeds nieuwe manieren gevonden om de herdenking levend te houden. Het verzoek vanuit Edmonton werd door de werkgroep dan ook met alle liefde omarmd.

In het verlengde daarvan vroeg zij het bestuur van de Sint Annaparochie of de Angelusklok van de voormalige Sint Corneliuskerk in Welberg voor dit doel gebruikt mocht worden. Een vraag die met een volmondig ‘ja’ werd beantwoord. De klok werd al eerder ter beschikking gesteld aan de werkgroep nadat de originele bronzen klok van het monument in 2010 werd gestolen. Toen was de bruikleen slechts tijdelijk van aard; de verhuizing naar Canada zal toch echt definitief zijn.

Klaprooszaad

Voordat het zover is, moet er nog wel wat geld ingezameld worden om klok en klokkengestoelte aangepast en getransporteerd te krijgen. De werkgroep hoopt dit geld bijeen te krijgen door middel van sponsoring, donaties en mogelijk zelfs de verkoop van het klaprozenzaad dat eerder dit jaar met hulp van kwekerij Landjuweel geoogst werd van het veld aan de Canadezenweg.

Ook zonder het Canadese nieuws was het weer een traditioneel waardevolle herdenking aan de Canadezenweg. Terwijl de aanwezigen zich koesterden in het najaarszonnetje, stonden Angelo Somers en pastor Sebastiaan Chazhoor stil bij de prijs van de vrijheid en de verplichting om deze vrijheid te koesteren en door te geven. Ter besluit van de herdenkingen kregen alle aanwezigen een gehaakte klaproos voor op het revers van de hand van Ine Somers.

Meer informatie via Facebook (Bevrijdingsmonument Welberg).

Foto’s: Dasja Abresch©Steenbergse Courant