De Kleine Tour ziet Abraham en zet een feesthoedje op

STEENBERGEN – De Kleine Tour, hét jeugdwielerevenement van de gemeente Steenbergen, ziet Abraham en dat gaat gevierd worden. Van 5 tot en met 10 augustus trekt de karavaan door West-Brabant, Zeeland en België en viert op iedere plek en bij ieder onderdeel een feestje. Het Feestcomité, bestaande uit Nicole Bruynseels, Melroy Braat en Rick van Beers, is er al ruim een jaar druk mee. Het resultaat: een programma dat uit z’n voegen barst van de activiteiten. “Maar,” zo benadrukt het trio, “de tour blijft de tour.”

“We houden de etappes en de spelonderdelen, maar voegen overal iets extra’s toe,” vervolgt het comité. “Elke dag valt er wel iets te beleven, al was het af en toe wel passen en meten om het in het  programma te krijgen.” Naast tal van verrassingen, worden ook verdwenen activiteiten eenmalig opgepakt en hier en daar een kleine omissie uit het verleden rechtgetrokken.

Meisjes van toen

“In de beginjaren was het wielerevenement alleen voor jongens,” licht Nicole Bruynseels toe. “Daarom nodigen we ‘meisjes’ uit die tussen 1970 en 1975 de leeftijd hadden om mee te mogen doen en bij wie het altijd gewrongen heeft dat ze dat niet mochten, om één etappe mee te fietsen.” Zij kunnen zich vóór 30 juni melden via e-mail: arco.akkermans@ziggo.nl onder vermelding van naam en geboortedatum.

Extra ploeg

Deelnemende dames rijden dan mee in een extra, negentiende, ploeg die eenmalig meedoet met de Kleine Tour. Op dinsdag en zaterdag rijden de oud-ploegleiders, op woensdag, donderdag en vrijdag wordt de ploeg gevormd door deze dames, oud-medewerkers en oud-bestuursleden. Voor degenen die de laatste jaren wat minder hard getraind hebben: elektrische fietsen zijn toegestaan.

Radio Kleine Tour

Ter gelegenheid van het jubileum, keert Radio Kleine Tour eenmalig terug in de ether op frequentie 107.4 (met dank aan de SLOS). Op donderdag, vrijdag en zaterdag reizen oud-verslaggevers Mark Koenraadt, Hans van Hooijdonk en Peter de Bruin mee met de karavaan. Door middel van Tourflitsen verslaan zij het wel en wee van de rennertjes onderweg. Vanuit de studio draait Ralf Vrieling net als vroeger verzoeknummers.

Herdenkingsmis

Voorafgaand aan de Kleine Tour wordt er op zaterdag 3 augustus om 19.00 uur in de Vredeskerk een mis opgedragen uit dankbaarheid en ter herdenking aan allen die de Tour in de loop der jaren ontvallen zijn. Misintenties voor deze mis zijn gratis door te geven via arco.akkermans@ziggo.nl

Geweld en bombarie

Op maandag 5 augustus gaat het spektakel dan echt van start. De middag is ingeruimd voor een leuke activiteit die voorlopig geheim blijft. Als tipje van de sluier willen de organisatoren wel laten weten dat niemand het er droog bij houdt. De verrassing zet zich door naar de avond wanneer “met veel geweld en bombarie” de opening op de Markt is.

Campinggevoel

Dinsdag 6 augustus staat na de sprint de gebruikelijke etappe op het programma. Nieuw is de rustplaats op het sportpark van Oud-Gastel. Na de kegeltjesrit op de woensdag wederom de gewone etappe met de oude en vertrouwde rustplaats op sportpark De Schutters in Stampersgat waar het ‘campinggevoel’ dit jaar nog groter zal zijn dan anders. Meer wil het mysterieuze feestcomité niet kwijt, behalve dan dat deze rust een uitgelezen moment voor supporters is om een bezoekje te brengen. De rust zal langer duren dan normaal, waardoor de karavaan pas rond  kwart voor zes terug is in Steenbergen.

Reünie

Daarna vindt direct de prijsuitreiking plaats, dit in verband met de grote reünie in de avonduren. Deze is bedoeld voor alle sponsoren, ploegleiders, bestuursleden en vrijwilligers van ooit en nu. Aanmelden kan via www.reuniekleinetour.nl. Punt van aandacht: de avond staat in het teken van de jaren ’70 dus bijpassende kledij is gewenst. 
De winnaars van de helikoptervlucht gaan op donderdag 8 augustus de lucht in voor een vlucht over Sint Philipsland en Tholen waar de etappe op dat moment rijdt. De rennertjes staat eenmaal terug in Steenbergen een culinaire verrassing te wachten.

Motoren met zijspan

Op vrijdag 9 augustus wordt de karavaan uitgebreid met motoren met zijspan. Hierin mogen kinderen plaatsnemen die vanwege een lichamelijke beperking niet mee kunnen fietsen. Dit ter nagedachtenis aan Rinie Free, mede-oprichter en bedenker van de Kleine Tour, die zelf  lichamelijk  beperkt was. Er wordt nog hard gezocht naar motoren met zijspan. Aanmelden bij keesjanlangenberg@gmail.com
De vrijdagvond is traditiegetrouw een feestavond voor de renners. Met terug van weggeweest de bonte avond die ingevuld wordt door ploegleiders en medewerkers. Dit alles in een ‘tropische sfeer’.

Laat de vlaggen wapperen

De afsluitingsdag, zaterdag 10 augustus, moet er één van groot vertoon worden. Inmiddels is een aantal bewoners van de Nassaulaan al een actie begonnen om de straat zo uitbundig mogelijk te versieren en het feestcomité hoopt dat velen dit goede voorbeeld volgen. “Het mooiste zou zijn wanneer er gedurende de hele week langs alle straten waar de tour doorheen komt en spelonderdelen plaatsvinden vlaggen van de Kleine Tour wapperen,” aldus Rick van Beers. Deze zijn voor 9,95 verkrijgbaar via penningmeester@kleinetour.nl
Na 21.00 uur is er een feestavond met live muziek bij De Joosse.

Het nieuws en de activiteiten van de Kleine Tour op de voet volgen kan via Facebook of Instagram. Er zijn al vele vrijwilligers betrokken bij de organisatie en dit aantal zal tijdens de tourweek nog verveelvoudigen. Wie nog een helpende hand in de aanbieding heeft, is echter nog altijd van harte welkom om zich te melden via e-mail arco.akkermans@ziggo.nl

Foto:Melroy Braat, Nicole Bruynseels en Rick van Beers vormen samen het organiserende feestcomité dat alle activiteiten in goede banen leidt.
Tekst en foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl