De Kaai schenkt eerste Het Wit Kruis-tripel

STEENBERGEN – Hotel Brasserie De Kaai had afgelopen woensdag de primeur. Uit handen van brouwer Kees-Jan Kooijmans ontving horecaondernemer Ronald van der Sandt de eerste tripel van het merk Het Wit Kruis. Volgens de kenners “een mooi zacht biertje, kruidig met een klein bittertje”. Het is de tweede telg uit de Steenbergse brouwerij en jongste broertje van Het Wit Kruis Weizen. Het bier is verkrijgbaar bij diverse horeca-zaken in de regio en in de vrije verkoop bij de slijterijen Veraart in Steenbergen en Het Genoeghen in Dinteloord.

Een aantal jaar geleden besloot Kooijmans, tot dan toe financieel expert bij een multinational, het roer om te gooien. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep door zich op het brouwen van twee biermerken te richten. Heer van Oranje ten behoeve van de grote commerciële markt en Het Wit Kruis voor de regionale markt. Dit laatste merk werd vanaf de 15e tot en met de begin 20e eeuw gebrouwen in Steenbergen. Het was het huismerk van de firma Veraart waarvan de eigenaar van de slijterij aan de Oostdam nog een nazaat is. Het voorstel om Het Wit Kruis terug op de markt te brengen werd door hem met blijdschap ontvangen. Kees-Jan Kooijmans sloeg aan het brouwen en niet veel later zag Het Wit Kruis Weizen het levenslicht. Het bier is in de nodige horeca-etablissementen in en rond Steenbergen te bestellen. En te eten. Zo wordt het bierbostel gebruikt voor brood van het Bakhuys en zijn de bieren zelf verwerkt in een aantal worsten van biologisch vleesproducent Oh So Good. Binnenkort wordt er zelfs een Het Wit Kruis-kaasje verwacht.

In de Steenbergse Courant van vrijdag 29 december leest u meer over de bieren en plannen van Kees-Jan Kooijmans.