“De hulp van locale ondernemers en gemeente heeft ons gered”

STEENBERGEN – “Toen de coronacrisis uitbrak en er een gedeeltelijke lock down was werd het op onze winkelvloer compleet stil. Mijn echtgenote Aspasia was twee dagen lang in tranen en we wisten even niet meer wat te doen. We hadden een reserve voor twee maanden en als die op was konden we onze deur voor goed sluiten. Een hulpkreet naar de verhuurder had helaas geen resultaat. We moesten de volle huur blijven betalen. We zaten echt in zak en as. Toen zijn we met de billen bloot gegaan en hebben een hulpkreet geuit naar lokale bedrijven. En we kregen steun. Daar ben ik heel dankbaar voor”.

Aan het woord is Theo van Someren van bloemenwinkel Binderij Bloemwegen op de hoek van Blauwstraat en Grote Kerkstraat. Hij vertelt hoe gelukkig hij met zijn echtgenote is vanwege de steun die ze kregen naar aanleiding van hun noodkreet.
“Bij Trekpleister kregen de klanten een voucher voor de ‘Weektopper’. Ze konden daarmee een prachtig boeket ophalen bij onze bloemenwinkel. Auto Kar gaf bij iedere onderhoudsbeurt en APK keuring een zorgboeket dat door medewerksters van de thuiszorg bij mensen werd bezorgd. Telecombinatie Steenbergen gaf zijn klanten een cadeaubon bij een aankoop die ze bij ons konden besteden”.

Bijzonder

“Albert Heijn Achterberg deed ook iets heel bijzonders: Martin Achterberg gaf ons de gelegenheid om met een kraam op vrijdag, zaterdag en zondag bloemen te verkopen bij zijn winkel. We mochten er geheel gratis staan en de volledige opbrengst was voor ons. We hebben toen als tegenprestatie afgesproken dat we iedere week een bepaalde doelgroep in de bloemen zouden zetten. Daarbij deed Martin nog wat lekkers: de ene keer appeltaartjes, donuts en dergelijke. Zo werden bewoners en medewerkers van onder andere Hof van Nassau, Onze Stede leuk bedacht en dat gebeurde ook bij de huisartsenpost, bij WijZijn Steenbergen en klanten van Albert Heijn Achterberg konden via facebook aangeven wie volgens hen een bloemetje verdienden”.

Spontaan

“En het Steenbergse bedrijf ‘Schoon Stad’ stelde spontaan een groot budget beschikbaar. Daarmee werden Regina Hof, Onze Stede en SDW wonen aan de Zuidwal bedacht.
Ook van gemeente Steenbergen kregen we een prachtige opdracht. De verzorgingshuizen in onze gemeente, SDW wonen, woonlocatie Welberg, Regina Hof en het Thomashuis ontvingen een hele grote vaas met een persoonlijke bemoedigende tekst en een enorm boeket bloemen. Voor ons betekende al deze vormen van ondersteuning de redding in de afgelopen weken. Hierdoor hebben we die periode kunnen overleven”.

Ook wat positiefs

“Deze coronacrisis heeft naast een enorme hoop ellende ook wat positiefs gebracht. Ondernemers ondersteunen elkaar. En mensen beseffen nu nog meer dat lokaal kopen belangrijk is. Ze zeggen dat ook: ‘Als we onze bestedingen ergens anders doen, dan houden we in onze eigen plaats geen winkels meer over. Dan missen we toch een enorm stuk leefbaarheid’. Door corona is dat besef versterkt, het was de laatste jaren al wat ontstaan, maar nu komt daar een schepje besef bovenop”.

Geen koffiedik kijken

“Ik ben echt heel blij dat onze hulproep is beantwoord. Voor nu zijn we gered. Ik kan geen koffiedik kijken, maar we verwachten allemaal dat er een enorme financiële crisis komt. Wereldwijd. We zullen zien wat dat voor ons allemaal gaat betekenen. Maar voor nu ben ik echt heel dankbaar”.

Foto: de twee vaste medewerkers van Binderij Bloemwegen – Daisy Tak en Lotte Koenraadt – hebben dankzij de hulp die de bloemist mocht ontvangen van lokale ondernemers en gemeente Steenbergen nog steeds een baan. Ze zijn er heel blij mee.

Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant

Door: Peter Vermeulen