De hubkes zijn weer gezegend

STEENBERGEN – ,,Hubkesdag is een traditie die we graag in ere houden, om aan te geven hoe belangrijk het is dat we alles met elkaar moeten delen,’’ sprak pastoor Hans van Geel van de Sint Annaparochie vanmorgen bij de zegening van het Hubertusbrood. ,,En laten we ons voornemen elkaar elke dag te zegenen, in woord en gebaar, want dat kan ook met een compliment, een schouderklopje of een aai over de bol.’’

Voor de wijding van de hubkes toog de pastoor om zeven uur al naar Het Bakhuys, waarna hij het jaarlijkse ritueel ook bij bakkerij Van Hees uitvoerde. Bij bakker Henk Bunt in Dinteloord nam pastor Sebastian Chazhoor de zegening van de broodjes voor zijn rekening en pastoraal werker Hein Paulissen wijdde de hubkes bij Coop-supermarkt Schrauwen in Kruisland.

Alle drie vertelden zij de aanwezigen over de geschiedenis van Sint Hubertus, die leefde rond het jaar 700 na Christus en een hartstochtelijk jager was. Op een Goede Vrijdag probeerde hij in de Ardennen een hert te schieten, wat hem niet lukte doordat er een oogverblindend kruis verscheen in het gewei van zijn beoogde prooi. Voor Hubertus het teken dat hij zijn leven een andere wending moest geven. Hij wordt priester en later zelfs bisschop.

De geestelijke wordt al sinds mensenheugenis beschouwd als patroon van de jacht, maar wordt ook aangeroepen om mens en dier tegen hondsdolheid te beschermen. Voor velen anno 2016 nog altijd dé reden om ten minste één hubke te nuttigen. ,,Vroeger werd het Sint Hubertusbrood gezien als afweermiddel tegen bepaalde infecties en besmettelijke ziekten. Wij zijn echter tot het inzicht gekomen dat dit geen mirakelbrood is, maar toch willen wij deze belangrijke volkstraditie niet over boord gooien,’’ benadrukte Van Geel, waarbij hij ook de vergelijking trok met het breken van het brood tijdens de eucharistieviering in de rooms-katholieke kerk.