De Heen viert 400-jarig bestaan met Boerenmarkt

DE HEEN – Van de Uitwijk en de jachthaven tot en met de Dorpsweg, de kerk en het Benedensas: in De Heen is het zondag 15 juni groot feest, want dan wordt met een Boerenmarkt het 400-jarig bestaan van het dorp gevierd. De inwoners en alle andere bezoekers krijgen een uitgebreid programma voorgeschoteld. Stichting De Heen 400 jaar heeft met medewerking van de nodige vrijwilligers en lokale bedrijven een uitgebreid jubileumprogramma op poten gezet, dat duurt van 12.00 tot 18.00 uur.

,,Voor elck wat wils, daar zijn we van uitgegaan toen de plannen werden gesmeed,’’ stelt voorzitter Frans Nootenboom van de organisatie. Op de Boerenmarkt treft het publiek o.a. streekproducten – variërend van walnotenolie tot tomaten – en (oude) ambachtslieden, zoals een schaapscheerder, boekbinder, stoelenmatter, hoefsmid en imkers.

Boerenleven

Tot de deelnemers behoren verder makers van sieraden en bloemstukken, die tevens workshops verzorgen, een edelsmid die antiek bestek ‘omtovert’ tot sieraden en er is ook een kraam met quilt: spreien, dekens en kussens waarop het boerenleven wordt uitgebeeld. De Steenbergse stadsarcheologen geven tekst en uitleg bij het gerestaureerde sluisje en wie van oldtimers (tractoren en auto’s) houdt, komt al evenzeer aan z’n trekken. Hetzelfde geldt voor alle liefhebbers van lekker eten; het water zal hen in de mond lopen bij het varken dat aan het spit wordt gebraden en de Schouwse palingrokerij. Kindervermaak is er in de vorm van een springkussen, een draaimolen en een zweefmolen.

Hoefijzer gooien

Ook voltrekken zich boerenspelen: om 14.00, 16.00 en 17.00 uur – ter plaatse inschrijven – kunnen jong en oud laten zien wat ze waard zijn bij het gewicht hooghouden, hoefijzer gooien en het Maaskei sjouwen. Elke ronde zijn er, per spel, leuke prijzen te verdienen.

JW Sound, BenD’1 en de band Dozz Banditozz tekenen voor de muzikale omlijsting van de activiteiten, die als centrale locatie het terrein van hoeve/restaurant De Uitwijk – waar aan de achterzijde ook het al ver gerestaureerde bak(kers)huisje te bewonderen valt – en de jachthaven bij ’t Goeleven kennen.

Hoekkunst

Maar er is nog veel meer te zien, te doen en te beleven. Zo hebben de gezusters Kaashoek hun jaarlijkse Hoekkunst-expositie verplaatst naar deze dag. De tentoonstelling, die in kunstkringen hoog staat aangeschreven, is te vinden in de boerderij van de familie De Neve aan de Heensedijk.

Foto's in de kerk

In de kerk zijn volop foto’s van De Heen uit vervlogen tijden te bezichtigen, evenals een reportage die een studente het afgelopen jaar heeft gemaakt, met het oog op de viering van het 400-jarig bestaan. Wie wil, kan zich ter plekke laten vereeuwigen in/bij het speciale jubileumdecor. In vroegere Spar-winkel van Schepers, tegenover de kerk in de Dorpsweg, is de Stichting De Heen 400 jaar present met de verkoop van jubileumartikelen.

Benedensas

Recreatie- en horecabedrijf Akkermans laat zich ook niet onbetuigd, met Oud-Hollandse spelletjes op het Benedensas. Tussen deze locatie en het dorp rijden een huifkar en de carnavalstrein van dweilband De Primurkus op en neer.