De dood of de gladiolen voor de ronde van Nieuw-Vossemeer?

NIEUW-VOSSEMEER – Wordt het de dood of de gladiolen voor de wielerronde van Nieuw-Vossemeer? Op zondag 13 mei strijden renners voor de 70ste keer om de Grote Prijs Merijntje Gijzen. Misschien ook wel voor het laatst. Zowel secretaris Jan Akkermans (79) als penningmeester Jan Knuit (81) vinden het na vele decennia in het bestuur mooi geweest. Daarmee blijft voorzitter John Akkermans (49) alleen achter, hopende dat een nieuwe groep wielerliefhebbers zich meldt om het evenement in leven te houden. “Laat uw wielerhart spreken en houd de koers in Nieuw-Vossemeer!”,  klinkt de oproep die het bestuur doet.

“Ik zou het verschrikkelijk vinden wanneer de ronde ten einde komt,” vertelt Jan Akkermans vanuit de grond van zijn hart. Evenals vele organisaties van allerhande pluimage heeft ook de wielrennerij te lijden onder een gebrek aan vrijwilligers. Deelnemende renners is geen probleem maar de helpende handen om de race in goede banen te leiden, blijven in de zak. Ook het publiek langs de kant laat het afweten. “In de hoogtijddagen hadden we drie- tot vijfduizend man publiek,” blikken Knuit en Jan Akkemans terug. “Die moesten zelfs allemaal een kaartje kopen om te komen kijken. Daar hoef je tegenwoordig niet meer mee aan te komen.”
“Mensen hebben teveel te doen,” analyseert de voorzitter. “Vroeger was er op het dorp carnaval en de kermis. Dat was het wel zo’n beetje. Toen keken de mensen nog reikhalzend uit naar een evenement als de wielerronde. Tegenwoordig zitten de weekenden bomvol met activiteiten.”

Rijksdaalder

De eerste wielerronde van Nieuw-Vossemeer vond plaats in 1932. Toenmalig burgemeester Letschert loste het startschot voor de race die uiteindelijk door de Zundertse renner Goderie gewonnen zou worden. Het leverde hem een glanzende rijksdaalder (2,50 gulden) op met een tijd van 2 uur en 26 minuten. “Dat zou tegenwoordig toch wel een half uurtje korter zijn,” aldus John Akkermans, die zelf ook een verdienstelijk amateur-wielrenner was.

Beroepskoers

De eerste decennia vonden de rondes maar sporadisch plaats, niet in de laatste plaats als gevolg van allesomvattende gebeurtenissen zoals de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Zolang als de bestuursleden op leeftijd, Akkermans en Knuit, zich kunnen herinneren, zijn de wielersport en Nieuw-Vossemeer onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. “Mijn vader ik hebben nog wel eens geprobeerd om een beroepskoers naar Vosmeer te halen maar dat bleek toch een beetje te hoog gegrepen,” glimlacht Jan Akkermans bij die herinnering.

Merijntje Gijzen

Ter gelegenheid van de 25e ronde reikte de Steenbergse coryfee Jan Ligthart de beker uit. Nu roept zijn naam vraagtekens op maar in die tijd was hij een beroemdheid vanwege zijn hoofdrol in de populaire tv-serie Merijntje Gijzen. Het is sinds die dag dat de inzet van de Vosmeerse koers de Grote Prijs Merijntje Gijzen is.
Veel veranderde er toen de ronde als gevolg van het verkeersdrempelvirus niet meer door het dorp kon. “We raakten daarmee de ambiance kwijt van de horeca. Anderzijds is de route buitenom het dorp smal en dat maakte het weer spannender.”

Spaargeld

Wanneer er een nieuw bestuur komt dan zal het financieel van voor af aan moeten beginnen. “We hebben er altijd voor gezorgd dat we qua financiën een ronde voor liepen. Omdat het zeer onzeker is dat er volgend jaar nog een organisatie is, hebben we besloten het geld dit jaar op te maken. We zijn dus niet meer naar onze sponsoren gegaan en draaien bijna volledig op het spaargeld.”

Trotse opa

Ondanks de onzekere toekomst neemt het trio zich voor om te genieten van de 70ste ronde van Nieuw-Vossemeer. Zeker Jan die als trotse opa graag vermeld wil hebben dat kleindochter Lotte weer Ronde-Miss is.
Wie interesse heeft om deel te nemen in de organisatie, is bijzonder welkom zich te melden. Dat kan via akkermans1939@gmail.com of bellen met (0167) 502762. Aan het eind van dit jaar wordt besloten of er nog een 71ste ronde gaat komen of dat het wielercomité definitief ter ziele gaat.
Het programma voor de 70ste wielerronde op zondag 13 mei is als volgt: Amateurs/sportklasse start 12.00 uur: Junioren start 13.45 uur: Elite mannen/belofte start 15.00 uur.

John Akkermans, Jan Knuit en Jan Akkermans bladeren door zeventig jaar historie van de ronde van Nieuw-Vossemeer in de hoop dat er nog vele jaren aan toegevoegd worden.

Door: Dasja Abresch