De Bongerd viert hoogste punt en maakt kans op energieprijs

STEENBERGEN – Het laatste hoogste punt bij de realisatie van de 34 levensloopbestendige woningen op De Bongerd is bereikt en dat werd vanmiddag gevierd met zoveel mogelijk betrokkenen. Directeur Rudolph van den Bergh van projectontwikkelaar ERA Contour maakte bij deze gelegenheid bekend dat het nieuwbouwproject genomineerd is voor een prijs op het gebied van energiezuinige woningconcepten.

Het gaat hierbij om een ‘prijsvraag’ van het innovatieprogramma Energiesprong, in samenwerking met het Netwerk Conceptueel Bouwen en Platform 31. De winnaars worden eind november bekendgemaakt op een manifestatie, de Voorsprong geheten. Volgende week gaat ERA Contour, gevestigd in Zoetermeer, het Steenbergse project presenteren aan de jury.

'Prachtige, centrale plek'

,,We zijn erg trots op deze nomatie,’’ sprak Van den Bergh in het bijzonder de toekomstige bewoners van De Bongerd toe. Op vier stuks na zijn voor alle huizen in het plan inmiddels huurders gevonden. Zij komen volgens Van den Bergh op een prachtige plek te wonen, dichtbij onder meer een supermarkt, pinautomaat, bushalte en medische voorzieningen. Ook het stadscentrum ligt op fiets- en zelfs loopafstand van de locatie op de hoek van de Molenweg en de Oudlandsestraat, waar voorheen de 'huishoudschool' stond.

Het zijn in eerste aanleg voornamelijk vijftigplussers die De Bongerd gaan bevolken, maar dat kunnen in de toekomst ook jongere huishoudens zijn, benadrukte directeur Ton Ringersma van Stadlander.

Zonnepanelen, isolatie en collectieve verwarming

Wethouder Cor van Geel prees de woningstichting voor haar grote betrokkenheid en de mate waarin zij in Steenbergen actief is. Vervolgens onthulde hij samen met Piet Kint, één van de toekomstige bewoners, de zonnepanelen op het dak van één van de huizen.

Behalve met zonnecollectoren worden ook met behulp van isolatie en een collectief verwarmingssysteem de energiekosten van de woningen zo laag mogelijk gehouden. De huurders krijgen zelfs training hoe zij die lasten tot een minimum kunnen beperken. Niet uitgesloten is dat hun energienota straks helemaal op nul uitkomt. Juist daardoor maakt De Bongerd kans op de duurzaamheids- of energiezuinigheidsprijs.

Een ander belangrijk aspect betreft de sociale cohesie tussen de bewoners, waarop nadrukkelijk wordt ingezet met een groepsruimte voor activiteiten en een gezamenlijke tuin, om bijvoorbeeld met elkaar groenten te verbouwen en jeu de boules te spelen.