De Begienurs bouwen in de schuur van oma

KRUISLAND – Zo’n honderd gasten waren zondagmiddag aanwezig tijdens de open dag van Bouw Club De Begienurs in Kruisland. Dit onder het genot van een hapje en een drankje. Voorzitter Henk van Loon kan enthousiast en vol trots vertellen over de bouwclub: “Onze bouwclub staat uit 20 personen in de leeftijd tussen 12 en 80 jaar. Ieder jaar, ongeveer een maand na Carnaval, ontstaat al een idee en dan komt er al een tekening van de wagen voor het volgende jaar”. Tijdens de open dag kregen de bezoekers al een eerste indruk.

Meerdere optochten

Ieder jaar wordt meegedaan aan meerdere optochten, zo ook dit jaar in achtereenvolgens Roosendaal, Kruisland, Heerle en Steenbergen. Er zijn dan ook andere bouwclubs uitgenodigd en aanwezig op deze open dag. Niels Hopstaken van BC De Gekketrappers uit Roosendaal: “We kijken bij elkaar en leren van elkaar en zo nodig helpen we elkaar met raad en daad. Er is tussen ons een gezonde vorm van concurrentie, de beste mag de beste zijn, daarover is geen afgunst”

Jurering

Ook leden van de Jury bezoeken de open dagen en zijn ook op andere momenten tijdens de bouw geïnteresseerd. Rinie van Rijsbergen, jurylid uit Roosendaal: “We willen graag zien en meemaken wat er allemaal gebeurt. We zijn betrokken en ook de voorbereiding maakt deel uit van wat de jury ervan vindt en wordt beoordeeld in het juryrapport”

Nieuwe schuur

Zes jaar geleden is de bouwschuur in Kruisland door brand verwoest. Dat gebeurde een paar dagen voor Carnaval. Henk van Loon: “Dat was een ramp. Dit perceel heeft een eigen huisnummer en mijn oma, die hier direct naast woont, wilde perse dat er weer een loods werd gebouwd voor onze bouwclub. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Na iedere zomervakantie komt de bouw van de nieuwe wagen op gang en zijn we elke avond onafgebroken bezig met de bouw”. Dat is voor de bouwers zeker geen straf want “Het is altijd erg gezellig met elkaar”, zo vindt de bouwclubvoorzitter. “Oma is erg betrokken en brengt dan iedere avond klokslag 8 uur koffie en dan om 10 uur nog een keer snacks. Ze is dus een drijvende kracht achter het geheel”.

Wagens kijken in Kruisland

Tijdens de optochten krijgt het publiek de diverse carnavalswagens te zien in de optochten die in deze regio worden gehouden. Na carnaval, op 9 maart vanaf 14:00 uur kunnen de wagens van 19 Bouwclubs worden bewonderd tijdens het wagentjes kijken bij Zaal Twan Koch in Kruisland. Henk van Loon: “Achter deze gelegenheid bevindt zich een groot terrein waar de vele wagens worden opgesteld”.

Door: Jan Koopman