“De achterdeur van Steenbergen is een fraaie voordeur geworden”

STEENBERGEN – Vanochtend – zaterdagochtend 25 september – is ‘de skyline van Steenbergen’ na ernstige vertraging vanwege alle corona maatregelen dan toch officieel ‘geopend’. In de funderingspijpen werd ‘het DNA van Steenbergen’ voor de komende vijftig jaar opgeborgen. In totaal 200 kokers met tal van persoonlijke verhalen die bij de viering van 800 jaar Steenbergen weer naar boven zullen worden gehaald.

De eerste kokers gleden uit handen van twee ex-leerlingen van basisschool Gummarus – Jullie Mekemeijer (12) en Matthijs Klip (12) de funderingspijpen in. Dat gebeurde onder het oog van een groep genodigden. Vooraf en na de opening verzamelde deze groep zich in de zaal van restaurant De Watertoren. Hier werden ze toegesproken door dagvoorzitter Jacq van Kaam, die samen met stadsraad voorzitter Leontine Tjioe, de grote kartrekker van het rotonde kunstproject was. Hij verhaalde de geschiedenis.

Lang proces

Het allereerste idee werd al in 2017 tijdens gedachtewisselingen in de stadsraad geopperd. “Destijds door Johan Brouwer en Jonica de Bruijn”, vertelt Jacq van Kaam. In zijn toelichting op het proces noemt hij de sponsoren: Rabobank Zuidwest-Brabant, Agridienst, autobedrijf Cuelenaere, restaurant De Watertoren, Albert Heijn Achterberg, Toon de Ridder, Pont Meyer en Madri install service. Daarnaast ook wat anonieme donateurs, waaronder diverse particulieren. Er kwam ook subsidie. Niet alleen vanuit gemeente Steenbergen, maar ook van het buurtcultuurfonds van Stadlander. Deze laatste vereiste een vorm van burenparticipatie. Omdat die fysiek niet mogelijk was – het kunstwerk werd ontworpen door Hans Hanssen en uitgevoerd door Peter van Geel met zijn medewerker Maikel Poot – kwam het idee voor het ‘DNA van Steenbergen’.

Duo Hanssen en Van Geel

Na een kartonnen versie werden in de smederij van Peter van Geel samen met kunstenaar Hanssen de onderdelen van de skyline vervaardigd. In oktober 2019 gingen de heipalen de grond in, in augustus 2020 werd de betonnen vloer gestort en in het najaar van dat jaar werd het kunstwerk met verlichting gerealiseerd. Tussentijds had Jan de Pree de vergunningsaanvraag voorbereid. Corona verhinderde vervolgens de officiële opening.

“De rotonde aan de Afgeslechte dijk was een wat onooglijke achterdeur, maar is door het kunstwerk een prachtige voordeur geworden”, zo stelde Jacq van Kaam. Hij pleitte daarbij voor een aanwijsbord richting Steenbergen centrum.

‘Van uitstel geen afstel’

“Van uitstel komt afstel, zeggen ze. Vandaag is gelukkig – na opschorting van de opening om welbekende reden – het tegendeel bewezen. Toeval of niet, precies vandaag behoort de 1,5 meter-samenleving hopelijk voor goed tot het verleden en kunnen we elkaar weer onder betere omstandigheden ontmoeten”, zo sprak burgemeester Ruud van den Belt de genodigden toe.

Hij juichte het initiatief voor het kunstwerk van harte toe en stelde dat het perfect past bij de stimuleringsregeling Leefbaarheid van de gemeente. Hij noemde de Skyline een vertrouwd en herkenbaar beeld dat ‘eigen’is. “De silhouetten van Gummaruskerk, Hervormde Kerk en Watertoren zijn voor velen vertrouwde bakens. Het kunstwerk is ook zo’n baken dat houvast en richting geeft. Temeer dankzij de tijdcapsule met daarin het DNA van Steenbergen”, aldus de burgemeester. Hij stelde ervan overtuigd te zijn dat er vandaag geschiedenis is geschreven en noemde het kunstwerk op de rotonde “een pareltje om trots op te zijn”.

[ tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl ]

Beelden bij dit artikel