“Dat nieuws komt wel even hard binnen”

DINTELOORD – Ze hebben flyers geplakt, handtekeningen verzameld en onlangs nog met een spandoek gelopen. Maar het heeft tot op heden geen verschil gemaakt: de bushalte Zuideinde verdwijnt om plaats te maken voor een halte aan de rand van het dorp, aan de Noordlangeweg. De groep Dinteloorders die fel heeft geprotesteerd tegen dit besluit van de provincie, is teleurgesteld maar geeft nog steeds niet op. “We draaien het nu om: we zetten alles op alles om de halte terug te krijgen”, zegt Cora Stolk namens de actiegroep.

“Ik kan gewoon niet tegen onrecht, en dus blijf ik me, samen met de anderen, verzetten tegen deze beslissing die zoveel mensen dupeert. Zelf heb ik nog een auto, maar ik spreek mensen wiens moeder van 80 jaar uit Rotterdam dan niet meer kan komen. De Steenbergseweg aflopen is een te grote afstand voor die doelgroep. En dan wordt er gezegd dat de Buurtbus als alternatief op dat stuk gaat rijden, maar die is al sinds corona uit de roulatie. Dus het klopt van geen kanten.”

15 februari begint bouw nieuwe halte

De provincie Noord-Brabant is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. Samen met Arriva wil ze het streekvervoer sneller en betrouwbaarder maken. Daarom zullen de bussen 111 (Bergen op Zoom- Roosendaal) en 310 (Bergen op Zoom- Rotterdam) niet meer naar het centrum van Dinteloord rijden maar stoppen bij de halte Noordlangeweg. Op maandag 15 februari begint de bouw van die halte. De route van Buurtbus 200 (Fijnaart – Dinteloord) wordt doorgetrokken naar die halte en stopt ook bij de Dorus Rijkersstraat. In maart is er een nieuwe halte op het Raadhuisplein waar de buurtbus stopt in plaats van bij halte Zuideinde (als de buurtbus dus weer rijdt).

Teleurgesteld in plaatselijke politiek

Intussen blijf de groep Dinteloorders de leden van Provinciale Staten bestoken met mails. De SP heeft al vragen gesteld over de kwestie.
De teleurstelling over het plaatselijke college en gemeentebestuur is groot. “De wethouder wist al veel langer van dit besluit maar heeft het laten gebeuren. De gemeenteraad heeft nog wel vragen gesteld, maar ook dat heeft geen verschil gemaakt. En na dit nieuws heb ik niets meer van ze gehoord. Dat was wel netjes geweest en had ik ook van ze verwacht”, besluit Cora Stolk.

Foto: De groep Dinteloorders met in het midden Cora Stolk, in oktober 2020 bij halte Zuideinde, blijft strijdbaar. “Nu zetten we ons in om de halte terug te krijgen.”
Tekst en Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant