Dasja Abresch uitgeroepen tot Nederlandse winnaar ‘Speech van het jaar’

STEENBERGEN-HILVERSUM – Vanmiddag is Dasja Abresch in het KRO radioprogramma 'De Taalstaat' uitgeroepen tot winnaar in de beoordeling wie in 2015 in Nederland de beste speech uitsprak. Een vakkundige jury koos de speech die Dasja uitsprak tijdens de zo tumultueuze bijeenkomst over de komst van vluchtelingen in 't Cromwiel, boven die van bekende speechkanonnen zoals bijvoorbeeld Lodewijk Asscher. 

De beoordeling van speechers in Nederland is een initiatief van de 'Spraakmakers' Michel Reinders en Frank van Hoorn. Zij stelden een jury samen die werd geleid door Annelies Breedveld, speechschrijfster en winnares van de Cicero Award (Oscar voor speechschrijvers). In deze jury had bijvoorbeeld ook NRC columnist Jan Kuitenbrouwer een stem.

In het bekende KRO programma 'De Taalstaat' werd vanmiddag de winnaar bekend gemaakt. Dasja Abresch ontving hulde voor de moed die zij opbracht tijdens het inmiddels zo gewraakte asieldebat in Steenbergen, maar ook voor de kracht van haar woorden en de treffende formulering van haar boodschap en haar mening. Haar speech werd telkens wreed verstoord door een felle groep amokmakers, waarbij de spreekster op krachtige wijze haar rust behield en schijnbaar onverstoorbaar haar boodschap bracht.

Verrast
In een telefonische reactie tijdens de uitzending van het programma liet de Welbergse opnieuw zien dat ze uitstekend kan formuleren, ook in onverwachte situaties. Ze gaf daarbij aan dat het telefoontje haar verraste, omdat ze de lange lijst van beoordeelde speechers had gezien en ze zich geen enkele illusie maakte tussen al de grote namen die erop stonden. Ook gaf ze aan dat ze alle media aandacht van haar af heeft gehouden omdat die haar een status toebedeelden waarop ze niet uit was. Wel heeft de enorme vloed van positieve reacties die op de bewuste toespraak volgde haar gesteund en ook goed gedaan.

Wel een eer
Op de vraag of ze de juryuitspraak gaat gebruiken als reclame voor haar professionele werkzaamheden als tekstschrijfster antwoordde Dasja Abresch bescheiden. "Ik ben geen linked-in-type. Ik vind de uitverkiezing een hele eer, maar zie verder wel wat deze me brengt. Zo sta ik in  het leven: ik zie wel wat erop me afkomt".

Bijzondere ervaring
In een reactie tegenover Steenbergse Courant en KijkopSteenbergen.nl herhaalt Abresch haar bescheiden reactie: "Het telefoontje van De Taalstaat had ik zeker niet verwacht. Toen me eerder deze week werd verteld dat ik was genomineerd, maakte ik me geen enkele illusie en zat ik dus zeker niet op een dergelijk bericht te wachten. Het is overigens een heel apart als je naar een analyse luistert van wat je hebt gezegd en gedaan. Dat is een heel bijzondere ervaring, die ik graag in mijn herinnering zal bewaren".

Foto: Dasja Abresch, winnaar 'Speech van het jaar' (fotograaf: Femke Martens)