Darters nemen kantine NVS over

NIEUW-VOSSEMEER – Ieder jaar, een paar weken na carnaval gebeurt het. De kantine van NVS verandert van voetbalkantine in een dartspaleis. Ervaren én minder ervaren darters strijden, verdeeld in poules om de winst.

Het gaat niet om de prijzen, we spekken de pot van NVS

Wie lang twijfelt om in te schrijven voor de dartavond van NVS kan wel eens bedrogen uitkomen. ”Al weken van tevoren vragen ze me wanneer het toernooi weer gehouden wordt.” Verklaart Alex van Tilburg, drijvende kracht achter het toernooi nader. “We doen het nu voor de derde keer, eind januari was het uitverkocht.” De reden van het toernooi is simpel. De clubkas wordt ermee gespekt. “En het is een hele gezellige avond.” vult één van de darters spontaan aan. De kantine zit vol. Naast teams uit Nieuw-Vossemeer doen er ook een paar uit De Heen mee. “Jongens die we kennen van de voetbal én het carnaval. Daarom doen houden we deze avond nu, een paar weken na het carnaval. Dan kunnen zij ook mee doen.” licht Alex van Tilburg toe. Ondertussen richten de teams hun pijlen op de zeven dartborden, onder luide aanmoediging van de rest. Het maakt niet uit of je niet erg goed bent, het is juist wel fijn dat het niveau niet echt hoog is.

Vroeger was ik wielrenner, nu heb ik een sociaal leven

De dartavond is gelukkig niet alleen een mannen aangelegenheid. Een aantal, toch wel fanatieke dames, mengt zich in de wedstrijd. De één weet haar worp winnend uit te gooien, een ander mist nét het bord. Toch zijn er wel een aantal die gaande de wedstrijd fanatieker worden. Er wordt harder gejuicht en een enkeling gooit letterlijk zijn hele gewicht in de strijd. “Gezellige avond he.” begint Roy van Gurp, een van de mannen uit De Heen een praatje. “Vroeger was ik wielrenner. Liet alles staan voor de sport. Maar op een gegeven moment besefte ik dat ik de top nooit zou bereiken. Ben toen gaan voetballen. En nu ben ik hier, heb een sociaal leven, en daar draait het volgens mij om.” Daarmee het belang van avonden als deze te onderstrepend. Halverwege de avond werden de poules onderverdeeld in winnaars en verliezers. Uit de winnaarspoule werd ver ná middernacht duidelijk wie de winnaars waren. Thomas Raat en Matthe van Schelven mogen zich een jaar lang beste darters van het toernooi noemen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl