Dameskoor Corneliuskerk viert gouden jubileum

WELBERG – Dankzij het Tweede Vaticaans Concilie kwam er in de eerste helft van de jaren zestig onder meer ruimte voor de oprichting van dameskoren in de rooms-katholieke kerk. Op de Welberg waren ze er als de kippen bij, zo blijkt, want het dameskoor van de H. Corneliuskerk bestaat inmiddels 50 jaar.

Ter gelegenheid van het gouden jubileum, maakten de leden onlangs ook al een uitstapje naar Dordrecht. ,,Normaal gesproken gaan we elk jaar uit eten, maar nu wilden we toch wel iets extra’s doen,’’ vertellen Dimphy Kraaijbeek, Julia de Vos, Trudi Leentfaar en Zr. Monique (Wouters) bij de wekelijks repetitie op maandagochtend.

Op dat moment waren zij nog in spannende afwachting van het besluit over de toekomst van de kerken in de Sint Annaparochie. Diezelfde avond werd bekend dat de Corneliuskerk gesloten gaat worden. ,,Als dat het geval is, hebben we wel de intentie om te blijven zingen,’’ klonk het op voorhand. ,,Of dat in de praktijk mogelijk zal zijn, valt nu nog niet te zeggen.’’

Akoestiek

Volgens Zr. Monique gaat met de Corneliuskerk in ieder geval de kerk met de beste akoestiek verloren. ,,Geluidsversterking heb je hier niet nodig.’’ Het voormalige schoolhoofd van de Pius X (van 1966 tot 1998) is na Kees Delhez, Janus Ligtenberg, Annie van Opdorp en Janus Baartmans de vijfde dirigent(e) van het dameskoor, dat gemiddeld eens per maand de muzikale omlijsting van de wekelijkse mis verzorgt. Dat gebeurt in de Corneliuskerk beurtelings door het dameskoor, het herenkoor, het koor ‘En toch’ en het eigen koortje van Zr. Monique.

Bij avondwakes treedt altijd het dameskoor aan.  In wisselende samenstellingen nemen de leden van de verschillende koren de muzikale omlijsting van speciale vieringen voor hun rekening, zoals bij huwelijken, Kerstmis en Pasen. Daarnaast wordt het gezelschap met enige regelmaat gevraagd om te zingen in verzorgingshuizen en bij organisaties zoals de KBO en de Zonnebloem.

Muzikale begeleiding

Van de twaalf leden is Pietje Bastiaansen het langst van de partij: ruim dertien jaar. Alle andere vrouwen zijn er de laatste 10 tot 12,5 jaar ‘pas’ bij gekomen. ,,Daarvoor was het koor sterk vergrijsd,’’ weten Dimphy, Julia, Trudi en Zr. Monique. Sindsdien kwamen meerdere (oud-)leden te overlijden of moesten zij om gezondheidsredenen afhaken.

Angelo Somers is de vaste muzikaal begeleider van het koor en als hij niet kan, doen de dames nooit tevergeefs een beroep op zijn vaste plaatsvervanger, Leo Hulshof. Zoals Martien van Gaans ook altijd graag bereid is om het stokje over te nemen van Zr. Monique, als zij onverhoopt verstek moet laten gaan. ,,En zo stond voorheen Con Slokkers steevast voor ons klaar, dat mag zeker niet onvermeld blijven.’’

Vandaag jubileumviering

In het afwisselend repertoire van het dameskoor zijn de laatste jaren steeds meer Engels- en Franstalige liedjes zijn opgenomen. ,,Je moet de variatie erin houden, dan blijft het leuk,’’ vindt Zr. Monique. ,,We brengen geen doorsnee kerkliederen ten gehore en voldoen bij ‘rouw en trouw’ ook graag aan persoonlijke wensen van de betreffende families.’’

Ook vanwege het gouden jubileum zijn weer een aantal nieuwe nummers ingestudeerd. Het 50-jarig bestaan wordt vandaag herdacht en gevierd tijdens de wekelijkse dienst van 17.00 uur in de Corneliuskerk. Na afloop daarvan is er nog een gezellig samenzijn voor zowel de koorleden als de bezoekers; met koffie, thee en een lekkere versnapering.