Da’k Ut Nie Wit! in Pompedurp

Bram van Dis, voorzitter van de Stichting Karnaval Kruisland, spreekt van een “perfecte carnavalsviering”.  Die begon al op vrijdag met een fruitmandje voor iedereen die een zwaar jaar achter de rug heeft of er nog middenin zit. Vervolgens ging het gevolg naar de kinderopvang met aansluitend de Zonnebergschool waar het jeugdgevolg bekend werd gemaakt en er voor het tweede achtereenvolgende jaar een modeshow werd gelopen.

De kinderoptocht in de middag blonk uit van het talent, mede door de extra inzet van bouwclubs De Begienurs en BTW die de kids een handje hielpen. “Maar het meeste hebben ze zelf gedaan” benadrukt Van Dis.

Goede koers

Anders dan anders was het op de vrijdagavond tijdens het traditionele Aftrapbal. “We zien al jaren een terugloop in klandizie en daarom zijn we dit jaar eens een heel andere weg in geslagen met een optreden van de rockformatie Jeepster. Dat leverde natuurlijk wel wat commentaar op omdat het geen carnavaleske muziek is, maar anderzijds sloeg het wel aan dus we denken dat we de goede koers gekozen hebben.”

De kindermiddag op zaterdag stond in het teken van de piraterij. Een ouderwets gegeven met een heel modern tintje want met behulp van een VR bril mochten alle kinderen mee in de achtbaan. In de avonduren ging het hele gezelschap met de Pompeleedies on tour in de regio waarbij onder meer Moerstraten. ’t Vosse-ol en de Strienestad werden bezocht.

De grote optocht op zondag kende een wat haperende start doordat een viertal deelnemers met panne stonden. “Maar de vertraging viel mee en door de zon was het uiteindelijk toch een perfecte optocht met maar liefst dertig deelnemers aan de start. 

Laatste woord niet gezegd

De afsluiting begon op dinsdagavond vanaf de Siemburg met een lichtjesstoet richting de Markt waar de grote pomp, gebouwd door W’Oorkus Digt, met kettingzagen was teruggebracht tot een mini-formaat. “Bittere noodzaak,” verzucht Van Dis. “De woensdag voor carnaval kregen we pas onze vergunning en bleek dat de pomp niet aan de eisen voldeed. Daar konden we op dat moment natuurlijk niks meer mee. Enerzijds begrijpelijk hoor, gezien de toestand in Scheveningen, maar een brandstapel van 65 meter hoog vergelijken met een pomp die al sinds jaar en dag zonder problemen wordt verbrand, is toch wel een beetje vergezocht? Het laatste woord is hier ook nog niet over gezegd.”

Aan alle goede dingen komt uiteindelijk een eind en zo ook in Pompedurp. Met het verbranden van de Pomp werd echter ook een nieuw begin gemaakt, want als enige kern van Strienestad presenteert men daar het motto van het nieuwe jaar. Dat luidt in 2020: Hou ‘m staonde!

Soep van Egte Pompedurper

Ter besluit van het leutfeest was er voor alle Pompedurpers een bakje soep van Jo Wezenbeek, de vrouw die dit jaar de onderscheiding van De Egte Pompedurper kreeg. “Jo is al sinds mensenheugenis een drijvende kracht achter tal van carnavalsactiviteiten. Het was de hoogste tijd dat dat beloond werd.”

Panorama

De pret is overigens nog niet helemaal gedaan in Pompedurp want aanstaande zaterdag 9 maart is het waogentjes kijke bij BC De Begienurs bij zaal Koch. In de avonduren wordt daar een veiling gehouden waarvan de opbrengst ten goede komt van de Stichting Kruislands Karnaval. De klapper van de veiling is een geheel verzorgde avond in de Real Men Cave van Kruislander Dennis Roks. Dit bijzondere stekje zal binnenkort een prominent krijgen in het weekblad Panorama.

Op dinsdag 19 maart om 20.00 is heel Pompedurp ten slotte welkom in dorpshuis Siemburg voor de evaluatie.

Tekst: Dasja Abresch