Dag van de Mantelzorg’, even tijd voor jezelf.

STEENBERGEN – Eens in het jaar worden mantelzorgers op de ‘Dag van de Mantelzorg’ in het zonnetje gezet. Dit jaar werden ze op een aantal locaties in heel Steenbergen verwend met een heerlijke lunch.

Op een aantal locaties in Steenbergen genoten zaterdag en zondag ongeveer 400 mantelzorgers van een lunch tijdens de ‘Dag van de Mantelzorg’. Het doel is zoveel mogelijk mantelzorgers even te laten ontspannen. Een bedankje van de gemeenschap voor al hun liefdevolle inzet. “In Steenbergen zouden ongeveer 800 mantelzorgers wonen. We hebben ze nog niet allemaal in beeld, maar hopen dat ze zich bij ons melden” vertelt Joyce Joosen van het Steunpunt Mantelzorg. “Veel mantelzorgers zien zichzelf niet als mantelzorger, vinden hun zorg voor een naaste heel normaal” legt ze uit. “Maar het is wel bijzonder. Dankzij hen kunnen mensen die de zorg zo dringend nodig hebben veel langer thuis blijven, krijgen ze de aandacht die ze zo dringend nodig hebben.” Daarom nodigde wethouder Koos Kroos tijdens zijn welkomstwoord ook nadrukkelijk alle mantelzorgers uit. “Kom volgend jaar. Meld je aan bij het Steunpunt. Eet samen, praat met elkaar, dat verbroedert, dat biedt steun.”

Thuis is vertrouwd

Even samen uit. Dat zit er voor veel mantelzorgers normaal gesproken niet in. Lunchen, of een avond ontspannen, samen uit, vergt organisatie. Als mantelzorger ben je nooit vrij. Dat bleek zaterdagmiddag ook tijdens de gesprekken aan tafel. Elk verhaal is bijzonder, elke situatie anders, maar het gevolg is hetzelfde, geen tijd voor vakantie, geen tijd voor jezelf. Toch zien de meeste mantelzorgers dat niet zo. Zij zien de zorg voor hun partner, familielid of kind als vanzelfsprekend. De mantelzorgers bedankten de gemeente en Steunpunt Mantelzorg met een hartelijk applaus. Maar het grootste applaus verdienen zij zelf.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl