Dader gevlogen, maar geboorte-uil is terug op het nest

NIEUW-VOSSEMEER – Esther en Arian de Nijs uit Nieuw-Vossemeer hadden de hoop dat zij het geboortebord van hun dochtertje Liz ooit nog terug zouden zien eigenlijk al opgegeven. Twee weken geleden berichtte KijkopSteenbergen en de Steenbergse Courant uitgebreid over de laffe diefstal van het uil-vormige bord. Daarna bleef het echter stil. Tot er vandaag een verlossend telefoontje kwam: de Heense Claudia Laurijsse (18) had de uil vanuit haar tractor gespot in het water bij de brug naar Sint Philipsland.

Vanuit haar hoge positie had de Heense akkerbouwster een mooi uitzicht op het kanaal waar zij het bord zag liggen. Thuis meldde zij de vreemde eend in de bijt aan haar moeder die precies wist wie zij met dit bericht heel gelukkig kon maken. “Ik kreeg een telefoontje in mijn winkel, bloemisterij De Steense Passie in Steenbergen,” vertelt Esther de Nijs. “Het was echt geweldig nieuws. Ik ben de afgelopen weken overspoeld met reacties en de vraag of het bord al terecht was.”

Te heet onder de voeten

Echtgenoot Arian liet er geen gras over groeien en spoedde zich naar het Schelde-Rijnkanaal waar de uil hem vanaf de oever aanstaarde. Het bordje met de naam van zijn dochter leek verdwenen, maar kort daarop vond hij het alsnog in de rietkraag. Langer dan een paar dagen kan het bord er niet gelegen hebben denkt Esther: “Als hij daar direct na de diefstal weggegooid was, zou hij nu helemaal verpulverd zijn en dat is niet aan de orde. Ik denk dat het de dader door alle Facebook- en mediaberichten een beetje te heet onder de voeten werd en hij het bord gedumpt heeft.”

Goed verhaal

Wanneer het verenkleed van de uil opgedroogd en gepoetst is, krijgt hij een mooi plekje op de kamer van de kleine Vosmeerse, precies zoals vanaf het begin af aan al de bedoeling was. “Het is nu in ieder geval wel een bord met een goed verhaal,” lacht Esther opgelucht. De gouden tipgeefster is inmiddels bedankt met een cadeaubon. Ook namens Liz.

Foto’s met dank aan Arian de Nijs