D66 komt met zwaar geschut

STEENBERGEN – De fractie van D66 komt met zwaar geschut. Middels artikel 40 vragen wil zij van het college weten of het klopt dat de gemeente Bergen op Zoom twee klassieke kanonnen heeft aangeboden aan de gemeente Steenbergen maar dat dit aanbod is afgewezen. Als dat inderdaad zo is, vindt D66 het “een omissie” die opgelost moet worden.

D66 kwam in het bezit van de informatie via een gids tijdens een rondleiding op het Halstere Fort de Roovere. Hier zijn twee soortgelijke kanonnen te bewonderen. Het college van Steenbergen mag de pers pas te woord staan over dit onderwerp wanneer de vragen van D66 officieel beantwoord zijn. Dat geldt uiteraard niet voor het college van Bergen op Zoom. Gemeentewoordvoerder Erwin Stander laat desgevraagd weten dat Bergen op Zoom de stukken geschut inderdaad aan Steenbergen heeft aangeboden maar dat de gesprekken hierover nog in volle gang zijn. Een stelling die door de afdeling communicatie van de gemeente Steenbergen wordt beaamd.

“Het is een behoorlijk prijzige overname,” legt Stander uit. “Wij zijn bereid om de kanonnen om niet over te dragen maar transport, restauratie en plaatsing moeten uiteraard wel door de gemeente Steenbergen betaald worden. Daarmee kom je toch snel op acht á negenduizend euro per kanon.”

Adviseren

Het neemt niet weg de kanonnen perfect zouden passen binnen het plaatje van de Expeditie Nassau en met name het Fort Henricus dat momenteel onder restauratie is. In de nabije toekomst gaat het terrein open voor het grote publiek. Chris Duijvestijn, voorzitter van Stadsarcheologie ‘De Steenen Kamer’ ziet het wel zitten. “We weten van tekeningen dat er op het fort, onderdeel van de Zuiderwaterlinie, soortgelijke kanonnen stonden dus dat past prachtig.” De voorzitter hoopt dat de gemeente op het aanbod ingaat, maar ziet voor restauratie geen taak voor zijn club. “We kunnen wel adviseren over de historisch meest correcte plaats voor de kanonnen.”