Crescendo en Semper Crescendo, niet alleen de muziek verbindt.

NIEUW-VOSSEMEER – Zondagmiddag werd in de Vossenburcht een bijzonder concert gegeven. De harmonieën Crescendo uit Neede en Semper Crescendo uit Nieuw-Vossemeer hadden een programma samengesteld waarin Oost en West samen kwamen.

Het is niet alleen de liefde voor muziek die de harmonieën verbindt

Het was op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende samenwerking tussen beide harmonieën. Hoe komt een harmonie uit Neede in aanraking met een harmonie uit Nieuw-Vossemeer? Niet alleen vanwege de overeenkomst in naam. Het Crescendo is bij beiden prominent aanwezig. Nee, het was vooral een wens van beide dirigenten, vader en zoon Schippers. Vader Hans is al 12 jaar dirigent van de harmonie uit Neede. Zoon Jeroen zwaait de dirigentenstok sinds januari vorig jaar in Nieuw-Vossemeer. Zowel vader als zoon zijn met muziek opgegroeid. Jeroen kreeg als jongetje van zeven jaar al les van opa Schippers. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, Jeroen is trompettist in de Marinierskapel. Nadat Hans Schippers een keer een repetitie bij Semper Crescendo had bijgewoond ontstond het idee. Beide harmonieën gingen aan de slag en zo kwam het programma Oost-West tot stand.

We hebben mooi weer en vrolijke muzieknoten

Toen de leden van Crescendo tegen twaalf uur bij de Vossenburcht aankwamen werden ze hartelijk ontvangen door de andere Crescendo leden. Buiten, aan statafels in het zonnetje maakten ze kennis en was er even tijd om te lunchen en een kopje koffie te drinken. De onderlinge sfeer was meteen prima. Gelukkig maar, want er moest ’s middags samen opgetreden worden. Na de lunch was er nog even tijd om te repeteren en toen kwamen de eerste bezoekers al binnen. “Welkom verzamelde Crescendo’s.” was de toepasselijke eerste zin van Frank de Klerk. Hij was blij met het aantal bezoekers dat, ondanks het stralende weer, naar de Vossenburcht was gekomen en gaf daarna het woord aan Marjolein Oostvogels. De presentatrice gaf op vrolijke wijze uitleg over de titel van het programma en daarna ging het concert van start. Uiteraard was als eerste de eer aan de gasten. Hans Schippers zette aan en er volgenden een aantal prachtige nummers. Het sterk in tempo wisselende “Jubilee Overture” maakte meteen duidelijk dat Crescendo uit Neede een harmonie van hoog niveau is. Er volgde een solo van trompettist Arnold Franken. Nerveus begon hij aan het nummer ´Sorry” van Kyteman, maar gaandeweg ontspande hij en een groot applaus viel hem ten deel. Aan het einde van hun concert was er nog een verrassing. Marjolein introduceerde een trompettist die normaal gesproken niet bij Crescendo speelt. Uiteraard wist iedereen in de zaal meteen wie dat moest zijn: Jeroen Schippers, zoon van Hans en dirigent van Semper Crescendo kwam onder luid gejoel op. Onder leiding van zijn vader speelde hij, zonder bladmuziek, La Virgin de la Marcarena. Het klonk geweldig. Na een korte pauze begon Semper Crescendo aan hun deel van het programma. Enkele leden waren toch wel onder de indruk van de kwaliteit van de andere harmonie, maar ze hoefden zich absoluut niet te schamen voor hun optreden. Onder Jeroen Schippers is hard gewerkt, dat was goed te horen, ze speelden hun nummers vol overtuiging. Het was voor de toeschouwers mooi te zien dat vader Hans en zoon Jeroen Schippers erg op elkaar lijken. De manier van het vasthouden van de baton, de rechterhand die de bladzijde omslaat, maar vooral hun plezier in het dirigeren en hun uitstekende muzikale gehoor. Aan het einde van de middag, als kers op de taart, speelde ongeveer 80 leden van de verzamelde Crescendo’s een toegift. Het was indrukwekkend.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl