Coronaproof stemmen van start

STEENBERGEN – Ook in de gemeente Steenbergen is het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op gang gekomen. Verkiezingen die dit jaar vanwege het coronavirus met behoorlijk wat voorzorgsmaatregelen zijn georganiseerd. Er zijn dit keer geen stemlokalen in basisscholen of verzorgingstehuizen. In Steenbergen is een nieuw stemlokaal in ’t Cromwiel en Dinteloord heeft twee stemlokalen in sporthal de Buitelstee. Bezoekers van de stembureaus worden via een speciale looprichting naar het stemhokje geleid. Spatschermen zorgen voor een veilige afscherming tussen de medewerkers en de stemgerechtigden. Het rode potlood mag dit jaar mee naar huis.

Basisschool Gummarus is een uitzondering op de regel, omdat daar in de gymzaaI wordt gestemd en bezoekers niet de school in hoeven. Bij de ingang staat vandaag wel een gastheer van de gemeente Steenbergen om de stroom van kiezers in goede banen te leiden. “Tot 12:30 zorg ik ervoor dat de mensen elkaar op een veilige manier kunnen passeren. Daarna gaat de school uit en kunnen we de nooduitgang openzetten. Dan kunnen de mensen die gestemd hebben via de andere uitgang naar buiten en zal het nog vlotter gaan. Het gaat prima hoor, mensen werken goed mee. Ik doe ook m’n best om ze vriendelijk te ontvangen, want ze moeten al zoveel regels opvolgen.”

Om 9:00 uur zo’n 130 stemmers gepasseerd bij stembureau Gummarus

In het stemlokaal blijkt de aanwezigheid van drie tafels soms voor enige verwarring te zorgen, maar het is echt de bedoeling dat iedereen netjes op de stip op zijn of haar beurt wacht en niet doorloopt naar de tweede tafel. “Dat zullen we nog wel wat vaker moeten uitleggen vandaag, geen probleem”, zegt Donovan de Weert, voorzitter van het stembureau. Het loopt volgens de medewerkers van het stembureau goed door, vooral met ouders die net hun kinderen naar school hebben gebracht. “Het is nu even na negen uur en we zitten denk ik op zo’n 130 stemmers. Ik verwacht dat er hier vandaag wel zo’n 1300 mensen zullen stemmen, al kan dat dit jaar wat minder zijn vanwege de briefstemmers. Een paar keer per dag geven we de stand door.”

“Heb voor 50plus gekozen”

Peter van Dongen is een van de kiezers die het stembureau uitloopt. “Ik heb voor 50plus gekozen. Dat kwam elke keer uit de stemwijzer, dus daar ben ik voor gegaan. Ik ben zelf 68 jaar. Het is natuurlijk altijd afwachten wat er van de standpunten overblijft na drie weken onderhandelen. Sowieso zijn deze verkiezingen een beetje opgeslokt door corona, maar het is begrijpelijk dat die politici daar hun handen vol aan hebben.”

Door: Nicole van de Donk

Beelden bij dit artikel