Convenant bibliotheek ondertekend

STEENBERGEN – Steenbergen is een van de gemeenten die vanaf 1 januari 2020 aangesloten zal zijn bij Bibliotheek West-Brabant. Dat is de nieuwe naam van de organisatie die ontstaat uit de fusie tussen Bibliotheek VANnU en Het Markiezaat. Om deze nieuwe stap een goede basis te geven, hebben wethouders van de acht deelnemende gemeenten vanochtend hun handtekening op een convenant gezet. Hierin staan afspraken over regionale samenwerking tussen de gemeenten en de nieuwe bibliotheek. 

Bibliotheek Het Markiezaat, waar Steenbergen onder valt, en Bibliotheek VANnU hebben besloten te fuseren omdat beide bibliotheken moeite hebben het hoofd boven water te houden. Met de fusie moet er een robuustere organisatie ontstaan die minder kwetsbaar is voor tegenslagen.

Toekomst bibliotheekwerk veiligstellen

Het convenant dat vanochtend in het gemeentehuis van Rucphen is ondertekend past ook in de lijn van ‘samen sta je sterk’. De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert spreken hiermee af dat ze willen samenwerken om zo de toekomst van het bibliotheekwerk veilig te stellen. Volgens de gemeenten en bibliotheken is het ook een slag in efficiëntie en effectiviteit, omdat er onder andere in staat dat er bij veranderingen gezamenlijk wordt afgestemd. Iedere gemeente die zich aansluit bij de Bibliotheek West-Brabant moet minimaal een basispakket afnemen, maar verder houdt iedere gemeente zijn eigen subsidie voor de bibliotheek en dus ook flexibiliteit in lokale keuzes. 

In de Steenbergse Courant van a.s. vrijdag meer over de toekomst van de bibliotheek in de gemeente Steenbergen.

Foto: Namens de gemeente Steenbergen was wethouder Esther Prent aanwezig bij de ondertekening van het convenant (foto: gemeente Steenbergen).

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl