Containertuintjes moeten afvalbakken gaan opfleuren

STEENBERGEN/ NIEUW-VOSSEMEER – Saai, kille, grijze afvalcontainers zijn niet bepaald een sieraad voor het straatbeeld te noemen. Dat kan beter, dacht Nieuw-Vossemeerder Frank de Klerk. Hij zag het initiatief om zogenaamde containertuintjes te maken en het idee sprak hem meteen aan. Zijn bericht op Facebook zorgde voor een domino-effect waardoor nu ook de plaatselijke politiek het heeft opgepakt.

Een containertuintje is een kant-en-klaar mintuintje dat over een vuilcontainer wordt geplaatst. Het heeft een dubbel effect: de vieze bakken worden deels aan het zicht onttrokken en er wordt minder afval naast de container gezet. “Nu vallen die bijplaatsingen in Nieuw-Vossemeer volgens mij wel mee, maar er zijn ook woonwijken waar dat wel een probleem is. Het lijkt mij een prima plan om meer groen toe te voegen wat de leefbaarheid in een dorp weer vergroot”, vertelt De Klerk.

Volkspartij pikte idee op

Dat vond de Volkspartij ook, die het plan voor containertuintjes in een motie heeft gegoten die donderdagavond 4 maart in de raadsvergadering wordt ingebracht. Inmiddels hebben andere partijen in de raad al aangegeven het plan te ondersteunen. Er wordt aan het college gevraagd om in gesprek te gaan met de dorpsraad Nieuw-Vossemeer om een containerplaats te kiezen om daar een proef-containertuintje te starten. Als dit positief uitpakt zou het groene initiatief verder uitgerold kunnen worden in de andere kernen van de gemeente Steenbergen. Wel wordt er gevraagd om de gemeenteraad eerst op de hoogte te brengen van de kosten van het project.

“Past bij de bewustwording van inwoners”

Frank de Klerk hoopt inderdaad dat het idee zich zal uitrollen over alle kernen. “In andere gemeenten is het al een succes en het past ook bij de aandacht die inwoners tegenwoordig hebben voor zwerfafval. Je ziet dagelijks mensen lopen die afval meenemen dat is gedumpt in de natuur. En die containertuintjes kunnen eraan bijdragen dat de leefomgeving weer wat schoner en groener wordt.”

[ artikel door : Nicole van de Donk ]

Foto: Door naast de bovengrondse afvalbakken plantenbakken te plaatsen, ontstaan containertuintjes die de buurt een beter aanzicht geven en bij-plaatsing verminderen. Hier een impressie van een containertuintje in de Steenbergse Stadshillen. [ door Peter Vermeulen © Steenbergse Courant ]