Consultatiebureau neemt intrek bij bibliotheek

STEENBERGEN – Het consultatiebureau van Thuiszorg West-Brabant (TWB) kan, mits de raad instemt met het voorstel van B en W, nog voor de zomer verhuizen van het huidige onderkomen aan de Ravelijnstraat naar de bibliotheek in de Blauwstraat.

Nieuwe huisvesting van het consultatiebureau is dringend noodzakelijk, het sterk verouderde  kruisgebouw tegenover het stadspark voldoet namelijk niet meer aan de minimale eisen die aan een dergelijke voorziening worden gesteld. Bovendien heeft het pand ernstig te lijden onder vandalisme. Buiten openingstijden is het een ‘geliefde’ hangplaats voor jongeren, die geregeld het hek openbreken om de achterplaats te betreden en er veel rotzooi achterlaten. Op Tweede Kerstdag nog moest de politie in actie komen om een viertal jeugdigen van het terrein te ‘verwijderen’. De vernielingen die er worden aangericht kosten TWB jaarlijks duizenden euro’s, aldus wethouder Cor van Geel.

De gemeente is weliswaar niet verantwoordelijk voor de huisvesting van consultatiebureaus, maar hecht grote waarde aan deze dienstverlening. Daar kwam bij de bibliotheek moet bezuinigen en in Steenbergen te ruim in haar jasje zit. Het pand van de bieb is eigendom van de gemeente. Om te voorkomen dat deze instelling op zoek zou gaan naar een kleinere, goedkopere locatie en de gemeente achter zou blijven met een moeilijk te verhuren accommodatie, besloten B en W beide partijen bij elkaar te brengen.

Uitbreiding openingstijden

Thuiszorg West-Brabant, dat in Steenbergen onder meer ook een uitleenpunt voor hulpmiddelen heeft, wordt ondergebracht in het linkergedeelte van de bibliotheek. Ook de verzorgende teams voor Steenbergen en directe omgeving krijgen hier hun uitvalsbasis, zoals dat nu het geval is in het wijkgebouw aan de Ravelijnstraat.

Vergaderruimte(s), toiletten en kantine worden gezamenlijk gebruikt door de medewerkers van TWB en de Steenbergse vestiging van bibliotheek Het Markiezaat.

Om de herhuisvesting mogelijk te maken is een verbouwing nodig van bijna 200.000 euro. Volgens het college kunnen deze kosten geheel worden gedekt uit diverse reserves en de huuropbrengsten.

De nieuwe vestiging wordt straks ook het centrale consultatiebureau voor Kruisland en Nieuw-Vossemeer, waar alleen een beperkt aantal inloopspreekuren blijven bestaan. Dinteloord behoudt zijn eigen consultatiebureau. In Steenbergen worden de afspraakmogelijkheden verruimd met verschillende avonden en ook op zaterdag kunnen ouders er voortaan met hun jonge kinderen terecht.

Zodra de verhuizing een feit is, zal het oude kruisgebouw in de Ravelijnstraat zo snel mogelijk worden gesloopt.