Concert Sasso Montanari in NH-kerk

STEENBERGEN – Eenmaal in de twee jaar verzorgt het Steenbergse kamerkoor Sasso Montanari een concert van wat grotere opzet. Op zaterdagavond 18 november aanstaande staat er zo’n grotere productie op stapel in de Nederlands Hervormde Kerk aan het Kerkplein in Steenbergen. Het koor zingt daar barokke muziek met begeleiding van een strijkersensemble en medewerking van solisten en een organist op het kistorgel. Er is gekozen voor muziek uit de barok omdat het dit jaar 250 jaar geleden is dat Georg Philip Telemann overleed. Dit jaar is dan ook uitgeroepen als het Telemann jaar.

Kamerkoor Sasso Montanari is een klein Steenbergs kamerkoor dat twintig leden telt. Het koor zingt over het algemeen klassieke koorwerken en streeft daarbij naar een hoge kwaliteit in balans, koorklank en dynamiek van de uit te voeren werken. In haar 17-jarig bestaan heeft het koor een uitgebreid repertoire opgebouwd met werken van o.a. Mozart, Fauré, Vivaldi, Brahms, Liszt, Purcell en Bach. Het koor geeft twee concerten per jaar die variëren in omvang en begeleiding. In november 2015 bracht het koor de Carmina Burana in de Hervormde kerk in Steenbergen. Een dusdanig groot succes dat het concert in april 2016 nogmaals werd uitgevoerd in de uitverkochte Martinuskerk in Halsteren.

Beroemder dan Bach

De keuze om 2017 als Telemann-jaar uit te roepen, is een terechte. Georg Philip Telemann was in de tijd van de barok de beroemdste componist, beroemder dan bijvoorbeeld Bach! Hij schreef meer dan drieduizend stukken. Het koor zingt er daar ‘slechts’ twee van. Het programma is verder aangevuld met barokke tijdgenoten zoals Vivaldi, Praetorius, Pachelbel en Graupner.

Voor de muzikale begeleiding wordt een beroep gedaan op mensen van de strijkersacademie uit Halsteren, een muziekschool die opgericht is door Joke de Jong en die zich speciaal richt op strijkinstrumenten als viool, altviool en cello. Joke de Jong (eerste viool), Myrto Maraitou (tweede viool), Ivan Hut (altviool en Marike Tuin (cello) zijn de uitvoerende musici.

A capella

Daarnaast zingt het kamerkoor ook een enkele nummers a capella en met begeleiding van Eric Quist op het kistorgel. Voor de stukken die solo worden gezongen zijn Eline Delis (sopraan) en Dries de Crom (bariton) benaderd. Beide zangers zijn vertrouwd met het koor, ook bij de opvoering van de Carmina Burana waren zij de solisten. Een trio, bestaande uit Manon Zeeman (viool en blokfluit), Laurens Zitman (gitaar) en Johan Scheurkogel (percussie) zorgt voor een instrumentaal intermezzo.

De algehele muzikale leiding is in handen van Janno den Engelsman.

Kaarten

Het concert van zaterdag 18 november begint om 20:00 uur en zal ongeveer vijf kwartier duren. De kerk is open vanaf 19:30 uur en er is dan koffie/thee. Er is geen pauze, maar de toehoorders zijn van harte uitgenodigd om na te praten onder het genot van een drankje. Kaarten voor het concert á € 15,- zijn te bestellen via e-mail: m.aalst@planet.nl of verkrijgbaar aan de kassa in de kerk.

Voor het volledige programma en meer informatie over het koor kan men terecht op website www.kamerkoor-sassomontanari.nl

Sasso Montanari repeteert wekelijks op maandagavond in Het Podium. Nieuwe zangers/zangeressen zijn van harte welkom.