Commissaris van de Koning spreekt vertrouwen uit in Steenbergen

STEENBERGEN – Commissaris van de Koning Wim van de Donk van Noord-Brabant heeft er alle vertrouwen in dat het met de bestuurlijke problemen in Steenbergen helemaal goed komt en rekent erop dat de inwoners begrip hebben voor het feit dat het verbetertraject zich in beslotenheid voltrekt. Dat zei hij vandaag bij zijn werkbezoek aan Steenbergen, dat na gesprekken met de fractievoorzitters van de raadspartijen en het college van B en W werd afgesloten met een rondleiding door Stella Maris.

Burgemeester Saskia Bolten en Commissaris van de Koning Wim van de Donk.

,,De inwoners en ondernemers van de prachtige gemeente Steenbergen verdienen het om goed bestuurd te worden. Overal is het wel eens wat, maar problemen zijn er om onder ogen te zien en om met elkaar opgelost te worden. Ik heb vandaag weer gemerkt dat er op een constructieve manier naar de toekomst wordt gekeken en had ook geen andere spirit  verwacht.''

Brabantse stijl

,,De burgers van Steenbergen snappen naar mijn mening heel goed dat sommige processen een zekere vorm van rust en discretie vereisen. Noem het de Brabantse stijl, maar dit zal het resultaat alleen maar ten goede komen,’’ reageerde Van de Donk op persvragen, die hem werden voorgelegd aan het einde van zijn werkbezoek, waarbij ook nadrukkelijk de A4 op de agenda stond.

'A4 van grootste belang voor West-Brabantse economie'

,,We zitten er bovenop en stellen alles in het werk om er bij Rijkswaterstaat op aan te dringen dat de nieuwe snelweg alsnog eerder dan pas in maart 2015 wordt opgeleverd. Want de A4 rond Steenbergen is van het grootste belang voor de economische toekomst van West-Brabant.’’

Burgemeester Saskia Bolten nam de commissaris ook mee naar de Stoofdijk, zodat Van de Donk met eigen ogen kon zien hoe belangrijk het is dat er fluisterasfalt wordt aangelegd om de geluidsoverlast voor de bewoners aldaar nog enigszins te beperken. Ook werd even halt gehouden bij de afslag van de Zeelandweg Oost naar De Heen, waar de dorpsbewoners en de gemeente graag zouden zien dat de provincie een rotonde aanlegt, ten bate van de verkeersveiligheid.

'Zo zou het overal geregeld moeten zijn'

,,Het is altijd nuttig om eens in de zoveel tijd zelf te zien wat er allemaal speelt. Ik ga geïnspireerd terug naar het provinciehuis,’’ opperde Van de Donk, die vooral onder de indruk was van de wijze waarop arbeidsmigranten zijn gehuisvest bij Goodmorning, in Stella Maris op de Welberg. Eigenaar John van der List en diens rechterhand Felix de Bekker vonden het naar eigen zeggen een grote eer dat de commissaris op visite kwam in het pension.

Van de Donk stak zijn bewondering voor het compleet gerenoveerde klooster en de nieuwbouw niet onder stoelen of banken. ,,Zo kan het dus ook, of beter gezegd: zo zou het overal in Nederland geregeld moeten zijn. Je ziet hier meteen dat een kwalitatief goed verzorgde woonomgeving er automatisch voor zorgt dat de mensen die er leven het ook graag netjes houden.’’ ,,Een nationaal voorbeeld,’’ vond ook burgemeester Bolten.

Bijna een binnenzwembad in de kelder

In het pension aan de Kapelaan Kockstraat verblijven circa 400 Poolse en Roemeense werknemers van Goodmorning. Ter ontspanning beschikken zij inmiddels over een luxe fitnessruimte en in de grote kelder komen ook nog bowlingbanen te liggen. De totstandkoming daarvan is echter enigszins vertraagd: het opwellend grondwater zorgde er namelijk bijna voor dat Stella Maris onbedoeld een binnenzwembad had gekregen.

Tweede pension aan dorpsrand Dinteloord

De gemeente is, zo vertelde wethouder Cor van Geel, momenteel met drie gegadigden in gesprek over de realisatie van een tweede grootschalige woonvoorziening voor arbeidsmigranten, aan de rand van de bebouwde kom van Dinteloord. Daar zouden binnen twee jaar meerdere complexen kunnen verrijzen voor 60 tot 100 buitenlandse arbeidskrachten, die in principe allemaal binnen de gemeentegrenzen (uitzend)werk verrichten.

Goodmorning behoort niet tot de drie belangstellende partijen, maar sluit volgens directeur Van der List ook niets uit. Een en ander hangt volgens hem in hoge mate af van de toekomstige werkgelegenheid op het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland bij Dinteloord en de ontwikkelingen rondom het Sunclasspark in Nieuw-Vossemeer.  

Goodmorning-eigenaar John van der List (rechts) gaf de Commissaris van de Koning een pakketje Wilhelmus-bier mee, in de hoop dat hij dit onder de aandacht van koning Willem-Alexander wil brengen. ,,Ik weet niet of de koning van bier houdt, maar ik zie hem binnenkort en zal mijn best doen,'' reageerde Van de Donk gevat.

De fitnesszaal in de kelder van Stella Maris is inmiddels klaar. Voor de bewoners wordt ook nog een aantal bowlingbanen gerealiseerd, zodat zij zich na werktijd dichtbij 'huis' kunnen ontspannen.

Wim van de Donk nam ook nog even een kijkje in het toilet van Stella Maris, dat onlangs werd uitgeroepen tot de schoonste wc van Nederland.