Comeback van Steenbergse rockformatie Overload

STEENBERGEN/NIEUW-VOSSEMEER- Bijna 33 jaar geleden hadden ze hun eerste optreden in het Steenbergse jeugdhonk ‘De Gammele’ in de voormalige Gummarusschool op de Westdam. Op zaterdag 25 januari komt er een vervolg. Het eigen nummer ‘I need an Overload of Rock ’n Roll’ zal dan opnieuw gespeeld worden door de Steenbergse band Overload.

Foto: Overload anno nu. De rockband maakt zaterdag 25 januari zijn comeback in ’t Wagenhuis te Nieuw-Vossemeer.

In 1979 kwamen de Welbergse broers René en Guido Smout en Steenbergenaar Frenk de Groot bij elkaar om een bandje op te gaan richten. Oefenen in een schuur aan het Kinderbaantje op de Welberg en denken aan een perfecte naam voor de nieuwe rocksensatie van Steenbergen. De naam werd snel gevonden. Met de natte vinger door een Engels woordenboek, kwam De Groot op de naam Overload. De muziek bestond in de begintijd nog uit covers. Gitarist René Smout weet nog goed dat hij een gitaarboek kocht bij muziekwinkel Koster Dey in Bergen op Zoom. ,,Het moest een simpel boek zijn met alleen drie akkoorden,”, aldus Smout.

Toen moest de groep nog op zoek naar een bassist. Die vond men in de persoon van Hubert van Dalen uit Lepelstraat. Twee keer per week werd er geoefend voor de opening van hun clubhuis in de oude Gummarusschool. Tussentijds werd er nog gezocht naar een toetsenist, maar na een paar gezamenlijke repetities, kwam de band tot de conclusie dat dit niet werkte.

Duitsland

Op 24 april 1981 was het dan zover. Overload stond voor bijna een volle zaal in hun vernieuwde clubhuis. De optredens bleven niet alleen beperkt tot de regio, maar de band speelde bijvoorbeeld ook in Duitsland. Overload stond voor meer dan duizend man in een Duitse muziekhal in het voorprogramma van de toen populaire Duitse band Ambus.

De groep heeft ook goede herinneringen aan de optredens met de Steenbergse band Ufip (met Mariëlle en Jean-Paul Heck), Lace en de Groningse formatie The New Adventures, die op dat moment een grote hit had met het nummer ‘Come on’.

Aan de stamtafel in het café Het Wagenhuis, waar Overload op 25 januari als het ware wordt herboren, vliegen de anekdotes over tafel. Zo weet drummer Guido nog te vertellen dat roadie Alex de zware voordeur van de school moest openbreken, met een touw dat werd vastgebonden aan de deurklink en zijn busje, om bij hun apparatuur te komen die ze nodig hadden om op te treden in Vlaardingen.

One Step Beyond

Waarom de band er destijds mee stopte? ,,Ik zou het niet meer weten,” vertelt René. ,,Te lang geleden.’’ De gedachte om ooit nog eens met zijn allen wat te doen, kreeg meer body tijdens de bruiloft van gitarist/zanger Frenk de Groot in 2009. Een eenmalig optreden van leden van One Step Beyond op die avond zorgde ervoor dat de vonk weer oversloeg. Oud-bassist Van Dalen was echter zo lang uit de muziek geweest dat het voor hem geen optie was om terug te keren. Dus er werd gezocht naar een vervanger. Rien Luisterburg, normaal gitarist bij One Step Beyond, hanteert nu de bas in de nieuwe editie van Overload.

Het concept van vroeger is hetzelfde, aldus De Groot: classic rock, blues en rock ’n roll. Nummers van Creedence Clearwater Revival, Jimi Hendrix, The Beatles, maar ook het steviger werk van Black Sabbath.

‘Raad de riff’

,,Oude tijden keren terug. We repeteren weer in een schuurtje, maar nu in Nieuw-Vossemeer”, meldt  René Smout. Van daaruit wordt ook altijd het Facebook-spelletje ‘Raad de riff’ gemaakt. Elke woensdagavond zorgt het populaire raadspelletje ervoor dat de band niet in de vergetelheid raakt. Druk wordt er meegedaan om de riff te raden. Beloning is een T-shirt met het nieuwe logo van de band.

Het ‘comeback-concert’ begint zaterdag 25 januari om 21.00 uur met een optreden van de Bergse band Code 5, waarna Overload het roer overneemt. Covers van toen en eigen werk zullen die avond te horen zijn in het Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer. ..De geslaagde try out in Sint Annaland en de jam-sessie in Steenbergen voorspellen een leuke avond,” stelt manager (en broer van Frenk) Riël de Groot.

Foto: Overload in de begintijd, ruim dertig jaar geleden.