College zet koers uit voor gebied tussen De Heen en Steenbergen

STEENBERGEN – Wat willen we als gemeente met het gebied tussen het dorp De Heen, via de Steenbergse Vliet en haven, en de entree tot de stad via de A4? Het staat in een nieuw ontwikkelingsdocument dat vers van de pers is gerold en dat als het aan het college ligt ervoor moet gaan zorgen dat de ontwikkelingen in het gebied op gang komen. Centrale rol in dit verhaal speelt Fort Henricus, dat weliswaar hersteld is, maar ligt te wachten op verdere uitwerking. Een concreet plan voor het Fort en de naastgelegen loodsen is er echter nog niet.

Wethouder Esther Prent laat weten dat die informatie over Fort Henricus in het begin van 2021 volgt. Dit ‘Ontwikkelingsperspectief De Heen- Steenbergen’ wordt eerst in de gemeenteraad besproken zodat duidelijk wordt wat het gewenste beeld is voor het omliggende gebied. Dat past waarschijnlijk ook beter in het straatje van de Provincie, die liever niet over ‘losse initiatieven’ oordeelt, maar ontwikkelingen graag in onderling verband ziet.

Gebied onderverdeeld in zes verschillende stukken

Het ontwikkelingsperspectief zoals dat er nu ligt zet de lijnen uit voor het gebied tussen de entree van Steenbergen, via Fort Henricus en De Heen, naar Benedensas. Het gebied wordt in verschillende zones onderverdeeld.

1.         De Vlietzone, bestemd voor natuur en beleving op kleine schaal.
2.         Fort Henricus, als poortfunctie tussen stad en buitengebied.
3.         Afslag Steenbergen, dé entree als visitekaartje van de stad met vestigingswens van een hotel.
4.         De Henricuspolder, landschap van akkers en dijken. De agrarische functie kan worden uitgebreid of aangevuld.
5.         Het Vestingpark, wat nu nog het stadpark is, moet straks het vestingverleden zichtbaar en beleefbaar gaan maken en een groene plek voor mensen in de stad zijn.
6.         Het Lineaire park, dat de binnenstad met de Dassenberg en verder verbindt. Bufferzone tussen de stad, het glastuingebied en het bedrijventerrein.

“Zo is een duidelijke scheiding te zien tussen de verschillende landschappen en hun unieke kenmerken en kan men leren over het ontstaan hiervan. Dit ontwikkelingsperspectief biedt handvatten en inspiratie”, zo luidt het voorwoord van de wethouder.

Wie mag zijn/haar onderneming bij Fort Henricus starten?

Het is de bedoeling dat het bepaalde ideeën bij inwoners, ondernemers, mede-eigenaren en andere initiatiefnemers kan stimuleren of juist afremmen. Een voorbeeld van een ondernemer die al lange tijd staat te trappelen is Chiel Veraart. Hij heeft zijn plannen om op een stuk landbouwgrond naast Fort Henricus een natuurcamping te beginnen, al vaker toegelicht. Hij wil de loodsen kopen om daar de receptie te maken, maar er kan ook horeca komen of een museum. De dagelijkse werkzaamheden zouden verricht worden door cliënten van de dagbesteding van de SDW waar Veraart werkzaam is. 

Natuurmonumenten en Provincie ingestemd met document

Chiel Veraart heeft dit nieuwe ontwikkelingsperspectief op grote lijnen gescand en denkt dat het er positief voor hem uitziet. “Bij mijn gedeelte staat kamperen bij de boer. Nu ben ik wel geen boer, maar ik heb een soortgelijk principe.

Op de vraag of hij denkt op nummer één te staan om in aanmerking te komen om zijn droom bij Fort Henricus te verwezenlijken, kan hij niet volmondig ja zeggen. “Het blijft lastig inschatten, omdat niet iedereen het achterste van de tong laat zien. Zelf denk ik dat mijn plan perfect past in het perspectief wat er nu ligt. Er zullen natuurlijk nog allerlei bestemmingsplannen moeten worden gewijzigd, maar als de neuzen allemaal dezelfde kant op staan moet dat lukken.”

Natuurmonumenten is, als eigenaar van Fort Henricus, samen met de Provincie betrokken geweest bij de opstelling van het ontwikkelingsperspectief. Zij hebben al ingestemd met de onderdelen die op hen betrekking hebben. De gemeenteraad zal het stuk op 30 november bespreken in de oordeelvormende vergadering.

Foto: Het college wil met dit nieuwe ontwikkelingsdocument het voortouw nemen in de groei van Steenbergen. Fort Henricus, hier vanuit de lucht gezien, wordt gezien als landschapspoort tussen stad en buitengebied.

Tekst: Nicole van de Donk – Foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant

Beelden bij dit artikel