College gaat voor stadspark met ‘wow-factor’

STEENBERGEN – Het Ravelijn, nu nog verborgen in de grond, weer zichtbaar maken in het stadspark. Die gedurfde variant heeft de voorkeur van het college, zo bleek tijdens een bijeenkomst waar drie ideerichtingen werden gepresenteerd. Door het oude verdedigingswerk, compleet met grondwal en gracht, weer in ere te herstellen, zetten we Steenbergen echt op de kaart als vestingstad, zo klonk de redenatie van wethouder Wilma Baartmans. In de andere mogelijkheden wordt het Ravelijn ook als element teruggebracht, maar blijft het park meer zoals het nu is.

De drie varianten komen voort uit praatsessies met inwoners, maar ook uit gesprekken met verenigingen, scholen en historische partijen zoals stichting Stadsarcheologie en de Heemkundekring. Het stadpark is 63 jaar oud en er wordt al sinds 2016 gepraat over een opwaardering. Destijds werd er 600.000 euro beschikbaar gesteld voor zogenaamd groot onderhoud, maar inmiddels wordt duidelijk dat de ambities van het college hoog liggen en dat het nu de kans wil grijpen om ook dit stukje historie van de stad tot leven te brengen. Het zal dan een plek kunnen worden die ook bezoekers van buitenaf trekt, zoals Fort de Roovere. De bruggen die naar het Ravelijn gaan worden dan in dezelfde stijl gemaakt zoals op die plek en zoals bij Fort Henricus. Er is een voorzichtige raming van de kosten gemaakt, die uitkomt ergens tussen de drie en 5 miljoen euro.

Gemeenteraad moet lastige afweging gaan maken

De bal ligt nu bij de gemeenteraad die het voorstel deze week heeft ontvangen. Aan de raadsleden de pittige klus om een afweging te gaan maken tussen de wensen en behoeften van inwoners, de historische waarde en het kostenplaatje. Wat betreft de wensen van inwoners is er behoefte aan een veilig en goed onderhouden park waar ook iets te doen is. Daar is volgens de gemeente naar geluisterd. In alle varianten wordt een multifunctioneel opluchttheater genoemd, net als een (water)speelplaats en een wandelpad rondom. Het gebied wordt meer ‘opengemaakt’ door onderbegroeiing weg te halen en meer verlichting aan te brengen. Verder liggen de mogelijkheden nog open hoeveel van het gebied wordt betrokken bij het plan en of de Ravelijnstraat blijft bestaan.

In 2022 beginnen met uitvoering

De gemeenteraad moet nog voor het einde van het jaar gaan kiezen voor een van de scenario’s en het beschikbare budget. Dat moet dan in samenspraak met bewoners en maatschappelijke partners uitgewerkt gaan worden tot een voorlopig ontwerp. In 2022 zou dan de schop in de grond kunnen gaan. 

Door: Nicole van de Donk

Foto: Peter Vermeulen