Collectief “NVS zonneveld” zoekt leden. “Iedereen kan profiteren van voordelen zonnepanelen”

Steenbergen: – Dankzij het initiatief van energiecoöperatie “Duurzaam Steenbergen” kan iedere inwoner van de gemeente Steenbergen profiteren van de financiële voordelen van zonnepanelen. Zelfs wanneer men geen zonovergoten eigen dak heeft. Op particulier initiatief is in samenwerking met de Gemeente Steenbergen het voormalig trainingsveld van de voetbalvereniging NVS in Nieuw -Vossemeer, ter beschikking gekomen voor de plaatsing van zonnepanelen volgens een zogenaamd postcoderoos-project. Dit project heeft wel echter wel voldoende leden nodig om van start te kunnen. Aanleiding voor de initiatiefnemers om het via de Steenbergse Courant nog eens extra in het zonnetje te zetten.

Het initiatief van het zonneveld komt uit een burgerinitiatief van de Steenbergse energiecoaches Jos Bolders en Cees van Vugt. Het project is ondergebracht in de energiecoöperatie, “Duurzaam Steenbergen” genaamd. Een dergelijke constructie is nodig om te voldoen aan de door de Belastingdienst gestelde eisen. In deze coöperatieve vereniging kiezen de leden een bestuur en bepalen het beleid.

Postcoderoos

De postcoderoos is een fiscale regeling, ook wel “verlaagd tarief” genoemd, die gedurende 15 jaar, korting geeft op de energiebelasting in de jaarafrekening als een particulier, ondernemer of (sport)vereniging, samen met anderen, investeert in opwekking van duurzame energie in de eigen buurt. Het collectief zonneveld in Nieuw-Vossemeer wordt dus voor een periode van tenminste 15 jaar gehuurd van de Gemeente. De deelnemende belangstellenden, die lid worden van “Duurzaam Steenbergen” wonen in een van de postcodes: 4651, 4652, 4655, 4671, 4756, 4727, 4664, 4681 en 4614. Voorwaarde is bovendien dat zij een kleingebruikersaansluiting (max. 3 x 80 amp) hebben. Alle overigens (woningeigenaren, huurders, winkels, en kleine bedrijven) mogen deelnemen voor max. 10.000 kWh.

Echte opbrengst

Samen zorgen zij voor het benodigde financiële vermogen om het zonnestroomproject te realiseren. De energiecoöperatie zorgt voor de technische installatie, administratie, communicatie en advisering. De echte opbrengst voor de deelnemers zit hem in de vrijstelling van de energiebelasting+BTW voor het deel van de inleg. De verrekening hiervan loopt via de energieleverancier, waardoor de energierekening lager wordt. Met de Rijksoverheid is afgesproken, dat deze vrijstelling geldt voor een periode van 15 jaar.
Deze regeling geldt nog voor projecten die in 2020 aangemeld zijn bij de Belastingdienst. Vanaf 2021 worden deze vervangen voor een vergelijkbare regeling via de Energiecoöperatie.

Ultieme poging

Iedereen die mee wil doen schrijft zich voor een bedrag van € 50,- in als lid van de energiecoöperatie en worden zodoende mede-eigenaar. Het inschrijfformulier en verdere informatie is te vinden op de website www.collectiefzonnedak.nl .
Er hebben al een aantal info-ochtenden plaats gevonden, maar dit heeft nog niet geleid tot een voldoende aantal deelnemers. De organisatie vermoedt dat de coronatijd hier een rol in speelt. Binnenkort vindt er nog een info-ochtend plaats in Steenbergen, een ultieme poging om het benodigde aantal deelnemers te werven.
Wie nu al meer wil weten, kan terecht op www.collectiefzonnedak.nl of telefonisch contact opnemen met Jos Bolders (06) 18220827) of Cees van Vugt (06) 55464346.

Door: Dasja Abresch