Coalitie wil duidelijkheid over nieuwbouwwoningen Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – De fracties van de Volkspartij, Gewoon Lokaal! en CDA zijn gepikeerd over de reactie van het college op vragen die zij hebben gesteld over een nieuwbouwproject in Nieuw-Vossemeer. Op de plek van de voormalige Dorpsherberg zijn woningen gebouwd, maar het lijkt erop dat er van het oorspronkelijke plan om er starterswoningen van te maken, weinig is overgebleven. Er klinken signalen vanuit het dorp dat er arbeidsmigranten gaan wonen en de huurprijzen die worden gevraagd liggen ver boven startersniveau. “We worden met een kluitje in het riet gestuurd terwijl het college hier bovenop zou moeten zitten’, aldus een verontwaardigde Michel Lambers (Volkspartij).

Op internet staan momenteel twee nieuwe huurwoningen op de Hoogte aangeboden, allebei met een kale huurprijs rond de 1200 euro. Bij de omschrijving staat: “De woning dient vanwege de bestemming bewoond te worden door “huishoudens”, dit kunnen bijvoorbeeld 2 personen zijn die samen gaan wonen in de woning. Let hierop bij de inschrijving bij de gemeente.” Dit zou kunnen betekenen dat er ook arbeidsmigranten kunnen gaan wonen, iets wat met het nieuwe beleid van de gemeente juist zou worden voorkomen. Dat nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat de huizen in de kernen vrij komen voor starters. De coalitiepartijen willen daarom duidelijkheid van het college over hoe de vork in de steel zit. Die houdt zich echter op de vlakte en zegt dat dat het volgens de privacywet geen gegevens mag verstrekken.

Woningen toch voor “bredere doelgroep”

De Steenbergse Courant kon afgelopen voorjaar melden dat investeerder John Auperle meerdere panden in Nieuw-Vossemeer had opgekocht, waaronder de Dorpsherberg. Het college kan echter bevestigen dat het project is doorverkocht. “De huidige vergunninghouder heeft aangegeven voor een bredere doelgroep gebonden woningen te realiseren”, aldus het college in de beantwoording. 

Dat is voor Michel Lambers van de Volkspartij onbegrijpelijk, aangezien er juist zo op wordt gehamerd om betaalbare woningen te bouwen. “En de arbeidsmigranten zouden naar centrale woonlocaties buiten de kern gaan, maar op dat vlak heb ik nog steeds niks gezien.”

“Onduidelijk wie nieuwe bewoners zijn”

Volgens Maurice Remery van Gewoon Lokaal! zorgt de onduidelijkheid rond de bestemming van de nieuwe huizen voor onrust in het dorp. “Er lopen mensen in en uit maar het is onduidelijk welke doelgroep er nu daadwerkelijk komt wonen. Daar willen we opheldering over, want het is zonde dat de negativiteit overheerst rond een project dat wel heel mooi is geworden.” De fracties willen in de vergadering van 8 december in gesprek met de wethouder over de kwestie. 

Door: Nicole van de Donk