Claudia Koole schrijft met een missie

KRUISLAND – De publicatie van een boek is niets nieuws voor Claudia Koole. Zij heeft er reeds zeven op haar naam staan. Toch is de lancering van haar laatste creatie, ‘Robin B. en het geheim van de wereld’, ook voor haar een primeur. Het is namelijk het eerste boek in het fictie-genre dat uit haar pen vloeide. De uitgeverij bood haar meteen een contract aan voor het vervolg, dat bovendien al genomineerd is voor een prestigieuze prijs.

Over de reden van haar schrijverijen laat de schrijfster geen onduidelijkheid bestaan: ,,Deze wereld wordt bedreigd door woede, bedrog en hoogmoed. Daar moeten we als mensen die nu op aarde leven tegen strijden. Onze creatiekracht, onze scheppingskracht is zó groot.”

Na jarenlang haar boodschap via wetenschappelijke publicaties de wereld in gestuurd te hebben, kwam de Kruislandse tot de conclusie dat een nieuwe strategie nodig was.

Lewis en Tolkien

Claudia hoopt met haar nieuwe boek door te dringen tot het grote publiek: ,,Ik kan als mens niet op een podium gaan staan en zeggen: Dit is de waarheid. Door middel van fictie kan ik dat wel. Ik hoef mij niet te verdedigen voor wat ik schrijf, want dit is een verhaal als een sprookje waarmee ik mijn boodschap uit kan dragen. Net als een C.S. Lewis (schrijver van ‘De Kronieken van Narnia’, red.) of Tolkien met ‘In de ban van de ring’. Zij moeten een soortgelijke missie als ik hebben gehad.”

Leven na de dood

Die missie heeft volgens haar iedereen. ,,Ons doel is om te evolueren op een manier die je past. Om te ontwikkelen in een opwaartse spiraal, met waardigheid. Dat is iedereen gegeven. Daar hoef je niet spiritueel voor te zijn. Of wetenschapper. Samen maken we de wereld rond.”

En wie aan het einde van zijn leven op aarde zijn stoffelijke schil afschudt mag zich naar overtuiging van Koole verheugen op een leven na de dood. Een rotsvaste overtuiging die overeenkomt met een innerlijk weten en een link heeft naar de Divina Commedia van Dante Alighieri. Deze epos van Dante is tevens een rode draad in haar debuutroman.

Liefde

Dat maakt het rotsvast geloven dan misschien gemakkelijker, maar dat geldt zeker niet voor het leven an sich. ,,Als ik in mijn jeugd de liefde van mijn moeder en mijn zus niet had gehad, dan had ik het nooit getrokken. Later kwam daar mijn schoonmoeder bij, die mij in contact bracht met de geesteswetenschappen waardoor veel van wat ik ervaren had een plaats kreeg.”

Andere wereld

Ook de hoofdrolspeelster in het boek ‘Robin B. en het geheim van de wereld’, de zeventienjarige Victoria, heeft het niet makkelijk. In haar eigen leven moet zij om zien te gaan met het overlijden van haar moeder. De wereld om haar heen heeft in de tussentijd te kampen met aardbevingen die geen schade aanrichten maar anderzijds ook niet te verklaren zijn.
Victoria heeft het zwaar en zelfs de liefde voor haar vader kan niet voorkomen dat haar gedachten langzaam afdwalen naar zelfmoord. Tot ze op een dag een boek vindt. Een boek dat leeft en haar in contact brengt met een andere wereld. De vogels in deze wereld laten haar zien dat zij de sleutel in handen heeft om haar eigen wereld te redden. Een missie die zij samen met haar vader wil volbrengen, al wordt het hen niet makkelijk gemaakt.

Harland Award

Overigens schreef Claudia het verhaal een aantal jaar geleden eigenlijk als filmscript, net na haar opleiding tot scenarist. Het script deed mee aan de verkiezing voor de ‘Visser-Neerlandiaprijs’ voor het ‘Scenario 2014’. De jury spoorde haar aan om er een boek van te maken. Dit werd na voltooiing enthousiast ontvangen door Uitgeverij Edicola in het BRES-fonds. Dusdanig enthousiast zelfs dat men er de schrijfster een contract voor het vervolg aanbood. Dit vervolg verschijnt eind 2016, maar is nu reeds op basis van een verhaal van 10.000 woorden genomineerd voor de ‘Harland Award’; een prijs voor literatuur in het ‘fantastische genre’.

Voor nu is ‘Robin B. en het geheim van de wereld’ voor 19,95 o.a. te koop bij boekhandel Vermeulen. De roman is geschikt voor lezers vanaf 16 jaar.