Circus Barani vermaakt, verrast en ontroert

STEENBERGEN – De geur van zaagsel, een schattig klein snoepkraampje waar je popcorn kan kopen en zitten op houten banken in een intieme circustent waar je als toeschouwer pal aan de piste zit. Wie van pompeus spektakel houdt kan circus Barani beter links laten liggen, maar wie de charme van een klein circus kan waarderen, moet deze dagen absoluut een kijkje gaan nemen in de tent die op het Floraplein staat opgesteld.

De paarden-act die de voorstelling opent, maakt meteen indruk. Met behoorlijke snelheid draven de dieren door de piste, de kinderen die aan de rand zitten schuiven een stukje achteruit bij het aanschouwen van zoveel paardenkracht. De hele show wordt opgevoerd door de zes leden van de familie Zinnecker, en je ziet als publiek dat ze veel liefde voor hun circusdieren hebben. Ze gaan er op zo’n speelse en originele manier mee om, dat je de wilde dieren die vroeger in het circus werden gebruikt, compleet vergeet. Zelfs een doodgewone poes wordt in de piste van circus Barani omgetoverd tot een ware ster. Als ze van een grote hoogte naar beneden mag springen en uiteraard op haar pootjes terecht komt, klappen de kinderen van plezier.

Ritje op de pony

Het is elke keer weer een verrassing wat er achter het doek vandaan komt, en naast de acts met de duiven, honden, geiten en paarden, ontbreken ook de klassieke clown en lenige dame in de trapeze niet. Wat circus Barani tot een echt familiecircus maakt, zijn de ritjes op de pony’s die na afloopt gemaakt kunnen worden. Voor eventjes voelen de kinderen zich net als een echte circusartiest die de schijnwerpers staat. “Vertel het vooral aan familie en vrienden als u van onze show genoten heeft, want uw woord is meer waard dan 1000 reclameborden”, zo sluit vader Robert, alias clown Peppo, af. Bij deze: gaat dat zien, zaterdag en zondag start de voorstelling om 15:00 uur, en maandag de laatste om 14:00 uur.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl