Chinese studenten bezoeken Hof van Nassau

STEENBERGEN – Hof van Nassau staat internationaal in de belangstelling  Een groep Chinese studenten architectuur bezocht donderdagmorgen de instelling. Ze waren zeer geïnteresseerd. Niet alleen op gebied van  techniek, vooral de verbinding tussen zorg en functionaliteit van het gebouw boeide hen zeer.

De zorg bepaalt, de architectuur ondersteunt

Je verwacht het niet, een groep studenten die een zorginstelling bezoekt. Zeker niet als het studenten architectuur zijn van een universiteit uit Beijing. Toch mocht Conny Helder donderdagmorgen een delegatie ontvangen. Dat ging op typisch Nederlandse wijze. Met koffie, thee én wat lekkers. De delegatie bestond uit enkele professoren, 11 studenten én een tolk. Na een hartelijk welkomstwoord van Conny startte een presentatie. Daarin kregen de studenten en hun professoren een beeld van het belang van een gebouw voor het leveren van de juiste zorg. Hof van Nassau is ontworpen om dementerenden een zo lang mogelijk zinvol leven te geven. Mensen worden gestimuleerd naar buiten te gaan, te bewegen en actief te zijn. Dit kan alleen als mensen ruimte krijgen erop uit te gaan, dat deuren zich openen in plaats van gesloten blijven. Hof van Nassau werd vanuit dit standpunt ontworpen. De studenten raakten tijdens de presentatie steeds enthousiaster. Ze discussieerden met elkaar en stelden allerlei vragen. Niet alleen over de technische aspecten, ze waren zeer geïnteresseerd in de zorg die Tante Louise biedt aan haar cliënten.

Zomermarkt in de tuin

Na de presentatie werd de delegatie uitgenodigd voor een rondleiding. “Er staan tenten en kraampjes in de tuin. Die zijn er niet altijd, maar vandaag is er een zomermarkt in Hof van Nassau” legde Conny de delegatie uit. De tuin en pleinen waren versierd met vlaggetjes. Overal stonden kraampjes met eten, snoep en van alles in de aanbieding. Bewoners, familieleden en bezoekers zaten lekker buiten,  het was gezellig druk. De studenten vonden het prachtig. Ze namen een kijkje bij de fysiotherapeut, deden mee bij de dagbesteding en verwonderden zich over het gebouw. “Het lijkt op een dorp” zei één van de studentes vol verbazing. “Dit zouden we voor onze ouderen ook moeten hebben. Zij hebben niet zoveel comfort” legde ze uit. Eenmaal binnen in een van de huizen werd haar verbazing nog groter. De bewoners groetten hen in het Chinees. Dat hadden ze van tevoren met hun begeleidster geoefend. Natuurlijk mocht er ook en kijkje in een kamer genomen worden. De mooie ruimtes, de ICT snufjes en de sfeervolle woonkamer werden vol bewondering bekeken. Na afloop van de rondleiding ging het gezelschap terug naar de zomermarkt. Na de lunch vertrok het gezelschap, een mooie ervaring rijker.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl