Chapeau! Feest van trots, (h)erkenning en verbinding

STEENBERGEN – Al het goede en moois dat de gemeente Steenbergen herbergt samenbrengen, mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn in het zonnetje zetten, en de verbinding tussen de inwoners van alle kernen versterken. Dat is in een notendop de gedachte achter ‘Chapeau, feest van trots, (h)erkenning en verbinding’: een groot(s) publieksevenement dat zich op vrijdag 4 november gaat voltrekken.

Burgemeester en wethouders hebben dit initiatief vanmiddag bekendgemaakt en vertrouwen erop dat de bevolking het idee gaat omarmen. Vanuit de gemeenschap zijn ook suggesties welkom voor personen en organisaties die het verdienen om eens een pluim te krijgen. ,,Want de waardering moet vooral vanuit de gemeenschap komen,’’ lichtte wethouder Lepolder het plan toe.

Positief op de kaart

,,Met elkaar laten zien hoezeer we het waarderen dat zoveel van onze inwoners zich inzetten ten bate van de samenleving in alle zes de kernen. Individueel of in groepsverband, vrijwillig of beroepshalve. Maar denk bijvoorbeeld ook aan talent- en succesvolle sporters, mantelzorgers, medewerkers van non profit-organisaties en noem maar op. Alles en iedereen waardoor Steenbergen positief op de kaart wordt gezet. De hoofdcategorieën zijn in ieder geval kunst en cultuur sport, ‘sociale zaken’, economie en sport.’’

'Gebrek aan trots is wel erg zichtbaar in onze gemeente'

,,We mogen veel minder bescheiden zijn over hetgeen we hier met z’n allen voor elkaar krijgen. Ik heb het afgelopen half jaar al zoveel mooie mensen ontmoet en mooie dingen gezien, maar vooral het gebrek aan trots is wel erg zichtbaar in onze gemeente,’’ vulde burgemeester Ruud van den Belt hierbij aan. Hij koos als thema voor dit jaar bovendien ‘initiatieven steunen en verbinding maken’. ,,Daaruit is ‘Chapeau!’ dan ook voortgevloeid.’’

Verbindende factor

Het college heeft een laagdrempelige happening voor ogen, zonder uitgebreide nominatierondes vooraf, maar wel met de nodige grandeur. Als locatie is gekozen voor de Gummaruskerk. ,,Niet alleen vanwege de ruimte en de bijzondere entourage, maar ook omdat de Gummaruskerk hét herkenningspunt en zodoende een verbindende factor voor heel Steenbergen is,’’ zei wethouder Lepolder.

Ambassadeurs

Voor de organisatie van het evenement hebben B en W Steenbergenaar John Nijssen in de arm genomen. ,,Zijn omvangrijke netwerk, kennis op het gebied van communicatie, en zijn uitgebreide ervaring met het opzetten van grootschalige activiteiten, worden ingezet om ‘Chapeau!’ tot een succes te maken.

,,Hij gaat vanaf nu onder meer actief aan de slag om in alle kernen ‘ambassadeurs’ en medewerkenden te enthousiasmeren, om samen voor zoveel mogelijk animo te zorgen en invulling te geven aan het programma.’’

Bijdragen

Voor nadere inlichtingen over ‘Chapeau!’ en suggesties t.a.v. van inwoners en organisaties die in aanmerking zouden kunnen komen voor een pluim, is Marjolijn Beens van de gemeente bereikbaar via (0167) 543321 en/of m.beens@gemeente-steenbergen.nl Ook iedereen die denkt zijn steentje, op welke manier dan ook bij te kunnen dragen aan de manifestatie, mag dit uiteraard laten weten.