Cees van Kempen genomineerd voor ‘Green Oscar’

NIEUW-VOSSEMEER – De prachtige serie natuurfilms over de terugkeer van de bever, de ijsvogel en de torenvalk, gemaakt door Cees van Kempen uit Nieuw-Vossemeer, breekt internationaal door. Zo is de natuurfilmer genomineerd voor een ‘Green Oscar’ op het Engelse Wildscreen festival, het grootste eerbetoon in de natuurfilmwereld, is de serie straks te zien van Duitsland tot aan Nieuw-Zeeland en wordt het loepzuivere beeld van Van Kempen gebruikt door Sony voor de wereldwijde promotie van hun nieuwste 4K-tv’s.

Eind 2015 zond de VARA op NPO1 de serie ‘De Terugkeer Van’ uit: drie schitterende films over de ijsvogel, de bever en de torenvalk. De opnames werden voor een groot gedeelte gemaakt in gebieden van Natuurmonumenten, vooral op het eiland Tiengemeten en in de Brabantse Slikken van de Heen. De ijsvogel ‘spotte’ Van Kempen langs het Schelde Rijnkanaal bij zijn woonplaats.

De serie kreeg een hoge waardering van de Nederlandse kijker, maar is nu dus ook internationaal een groot succes.

Nominaties

‘De Terugkeer Van De IJsvogel’ was vorig jaar winnaar van de publieksprijs op het eerste Wildlife Film Festival Rotterdam. Inmiddels zijn de films ook genomineerd op tal van andere filmfestivals in Europa, waaronder het toonaangevende Wildscreen Festival in Engeland en Greenscreen in Duitsland. Op Wildscreen worden in oktober de ‘Green Oscars’ uitgereikt, die worden beschouwd als het grootste eerbetoon in de natuurfilmwereld. Van Kempen is een van de drie genomineerden voor de prijs van beste nieuwkomer op het internationale toneel. In Duitsland is hij een van de drie genomineerden voor Beste Cinematografie.

Internationaal

De serie wordt internationaal uitgegeven onder de titel ‘Returning’. Omroepen in onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Polen, Tsjechië en Oekraïne hebben de films inmiddels al aangekocht. En zelfs aan de andere kant van de aardbol, in Nieuw-Zeeland, zullen de films te zien zijn. Verschillende andere landen hebben inmiddels ook interesse getoond, waarmee de Nederlandse serie nu al als een groot internationaal succes kan worden bestempeld.