Cees Baartmans benoemd tot erelid Die Vaertsingers

WELBERG – Pas wanneer je getrakteerd bent op een meerstemmig en loepzuiver ‘Lang zal hij leven’, pas dan weet je dat je erelid bent van een zangvereniging. Dit overkwam dit Welbergenaar Cees Baartmans, die tot zijn grote verrassing tijdens tijdens de jaarvergadering van gemengde zangvereniging Die Vaertsingers werd verblijd met deze eretitel.

Al ruim 89 jaar is de zanger, maar volgens koorleden heeft deze leeftijd geen invloed op zijn stem  die nog even vast is als toen hij zich 37 jaar geleden aandiende bij Die Vaertsingers. Hij mist geen enkele repetitie en draait de hand niet om voor moeilijkste teksten. Ook al zijn deze tegenwoordig vaak in het Engels; een taal die Baartmans zeker niet met de paplepel is ingegoten. Maar met behulp van een cd en dirigent Jan Ligtenberg –  die de woorden uitschrijft ‘zoals je ze zegt’ –  lukt het hem allemaal nog prima.

,,Wat doet ’r op?, vroeg hij nuchter toen hij tijdens de jaarvergadering door voorzitter Elly Lambers naar voren werd geroepen. Dat er iets gaande was, had hij kort daarvoor al wel begrepen toen zijn trotse kinderen de zaal van gemeenschapshuis De Vaert binnenkwamen. Voordat hij antwoord kreeg op zijn vraag, haalde voorzitter Elly Lambers herinneringen op uit de afgelopen decennia dat Cees Baartmans zich heeft ingezet voor het koor. Herinneringen aan het maken van de decors voor de musicals, maar vooral ook aan de rommelmarkten die in het verleden georganiseerd werden. ,,Verkopen kon je als de beste. Tot aan de biljartballen van De Vaert aan toe.  Cees moet je altijd maar laten schuiven’, zo hield zij de aanwezigen voor.

Waar Vaertsinger Johanna Koster eerder op  de avond verblijd was met een ketting van de plaatselijke juwelier ter ere van haar 25-jarig jubileum, had het bestuur bedacht dat een dergelijk sieraad minder besteed zou zijn aan Cees Baartmans. In plaats daarvan werd hij daarom verblijd met cadeaubonnen van Albert Heijn en met de mondelinge boodschap dat ereleden van Die Vaertsingers voor de rest van hun  lidmaatschap geen contributie hoeven betalen.