CDA-kopstuk Mona Keizer bezoekt boomkwekerij Verbeek

STEENBERGEN – Demissionair staatssecretaris van Economische zaken Mona Keizer heeft donderdagochtend een bezoek gebracht aan boomkwekerij Verbeek aan de Kruislandsedijk. Ze kreeg daar uitleg en een rondleiding van verschillende leden van de familie Verbeek die in het bedrijf werkzaam zijn. Onderwerpen van gesprek waren onder andere het minimumloon voor arbeiders en de huisvesting van arbeidsmigranten. 

Mona Keizer had zelf een verzoek ingediend om ergens in deze regio bij een familiebedrijf op bezoek te gaan. Volgens Cor van Geel, secretaris van de CDA-afdeling in Steenbergen, viel de keus al snel op Verbeek. Het bedrijf bestaat al meer dan 60 jaar en inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Ad Verbeek en zijn zus Steffi voerden samen met neef Han het woord. De staatssecretaris bleek zeer geïnteresseerd te zijn in de ondernemende familie en het vaste team dat ze in de loop der jaren om zich heen hebben verzameld. “Iedereen van team Verbeek is onderdeel van de familie”, zo zei Ad Verbeek. Verder bleek Keizer zeer gecharmeerd van het feit dat ook de vrouwen Verbeek in de leiding van het bedrijf zitten. Steffi Verbeek is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de buitenlandse markt. “Niks ten nadele van mannen, maar fijn als er ook wat vrouwenpower is”, aldus Keizer. Steffi Verbeek is onlangs toegetreden als bestuurslid bij de ZLTO.

“Plannen voor verhoging minimumloon baart ons zorgen”

Na enig aandringen van de staatssecretaris werd er ook een politiek onderwerp aangesneden door de boomkwekers, namelijk dat van het arbeidsloon. “Het is in deze verkiezingstijd een populaire uitspraak om het minimumloon met 20 procent omhoog te gooien. Dat baart ons zorgen, want arbeid is nu al de helft van onze kosten en een verhoging kunnen wij niet doorberekenen aan onze afnemers”, vertelde Han Verbeek. De CDA-vrouw, afgelopen zomer nog in de race voor het lijsttrekkerschap, zei dat ze al langer binnen het Europese veld pleit voor een gelijk speelveld. “Het moet niet zo zijn dat als jullie het netjes in orde hebben op het gebied van salaris, een andere partij daar onder kan gaan zitten. Jullie mogen als duurzaam familiebedrijf niet in het voortbestaan worden bedreigd door oneerlijke concurrentie.” De problematiek van de huisvesting van arbeidsmigranten noemde zij lastig maar wel een gemeentelijke aangelegenheid.  

Gek op Elstar

Verder bleek Keizer gefascineerd door de spelingen van Moeder Natuur zoals een onverwachte mutatie die er onlangs voor zorgde dat er bij Verbeek rode conference peren aan de boom hingen. Zelf verklaarde ze gek te zijn op wat hardere, zure appels zoals de Elstar, maar niks moet hebben van gele kiwi’s. Na een klein uurtje vertrok Mona Keizer in haar dienstauto met chauffeur weer naar de volgende afspraak. Maar niet voordat ze uitgebreid op de foto was gegaan met de familie Verbeek en de plaatselijke CDA’ers, te weten Jeroen Weerdenburg en Jurgen Huijbregts. 

Beelden bij dit artikel