CDA boos op gemeente over weghalen borden

STEENBERGEN – Het CDA afdeling Steenbergen is boos op de gemeente Steenbergen. De partij kwam vanmorgen tot de ontdekking dat een flink aantal van haar campagneborden van lantaarnpalen waren verdwenen. De eerste gedachte ging uit naar vandalen maar al snel bleek dat de gemeente de dader was. Dit naar aanleiding van een klacht van een inwoner. CDA voorzitter Ewout van den Berg vindt het “een kinderachtig optreden” van de gemeente Steenbergen en verwijt de gemeente “te klein denken”.

In verkiezingstijd is het bij wijze van uitzondering toegestaan dat politieke partijen hun borden aan lantaarnpalen bevestigen. Deze borden mogen maximaal formaat A3 hebben en die van het CDA gingen daar overheen. Volgens de partij is het overigens niet voor het eerst dat zij met dit formaat borden werkt. Van den Berg: “Als CDA hebben wij vele borden jaren geleden laten maken voor een hoop geld. Nooit was er een formaat voorgeschreven. Nu zou er ineens een maximum gesteld zijn aan de afmeting.”

Hand in eigen boezem

Medewerkster Communicatie Angelique Harbers relativeert de opmerking van de voorzitter. “Alle partijen zijn op de hoogte van de afmetingen en regels. Dat er nooit eerder op gehandhaafd is, komt doordat er nooit eerder een klacht van een inwoner is gekomen.” Toch steekt zij de hand ook in de gemeentelijke boezem. “We zijn wat voortvarend aan de slag gegaan. We hadden uiteraard eerst het CDA moeten informeren en dat is niet gebeurd.”

Liedje zingen

Het CDA krijgt nog een aantal dagen de kans om de borden die zijn blijven hangen te vervangen door toegestane exemplaren. Of de partij dat doet is nog maar de vraag. Ewout van den Berg is resoluut: “De borden worden weer opgehangen, en desnoods bewaakt!”

Volgens hem valt het weghalen van de borden niet te rijmen met de acties van de gemeente om Steenbergen naar de stembus te krijgen. “Klaarblijkelijk mogen we alleen een liedje zingen dat we mogen gaan stemmen, maar vooral geen eigen campagne voeren.”