Afbeelding
maandag 5 februari 2018, 06:00

Carnavalshart klopt al 55 jaar in Pompedurp

KRUISLAND – Aan de vooravond van het losbarsten van alle festiviteiten rondom carnaval in Pompedurp, blikken Prins Jürgen en Bram van Dis, voorzitter van Stichting Kruislands Karnaval (SKK), aan de keukentafel terug op de geschiedenis van het leutigste feest van het jaar. Daar hebben ze alle reden toe, want dit jaar bestaat de stichting 55 jaar. Samen met de grote optocht van Pompedurp die voor de 56ste keer wordt gereden, komen ze op het magische gekkengetal 111. “Ik ben altijd bezig met 11, dat getal is echt heilig bij de viering van carnaval. Voor mijn jubileumboekje wil ik ook per se 111 bladzijdes maken”, vertelt Bram van Dis.

Voor de gelegenheid zijn de archiefdozen van zolder gehaald. De nostalgische gevoelens komen bovendrijven als de oude insignes, affiches en leutkranten door hun handen gaan. Sinds 12 jaar wordt het Pompelierke rondgebracht, maar dat heette vroeger bijvoorbeeld de Leutpomp. “Kijk, hier is nog een exemplaar dat helemaal met de hand is getekend door een creatieveling”, laat de voorzitter met enige trots zien. Het is inderdaad duidelijk dat het hart voor carnaval al heel wat jaren klopt in Kruisland. Door de jaren heen zijn er altijd Kruislanders geweest, of liever gezegd Pompedurpers en Pompinnen, die de organisatie met liefde hebben opgepakt.

Föhn

Bram van Dis gaat zijn vierde jaar als voorzitter in; Jürgen van Osta is al vanaf jonge leeftijd actief met carnaval, maar is dit jaar voor de zevende maal Prins. Hoewel er veel op hun bordje ligt als het gaat om regelen en organiseren, bekijken ze alles door een zonnige feestbril. “Natuurlijk merk je in deze laatste weken dat de stress toeneemt bij de bouwclubs, maar het komt altijd goed. We hebben vroeger wel eens gehad dat de wagens al opgesteld stonden in de Graaf Engelbrachtstraat en dat de verf nog niet droog was. Stonden we daar met de föhn”, lacht Prins Jürgen. Hij is een carnavalsvierder in hart en nieren, ooit begonnen als Adjudant in het jeugdgevolg, vervolgens bij verschillende bouwclubs actief, daarna nog een tijdje Nar geweest en nu dan Prins. “Soms zei ik nee, maar dan veranderde ik toch van mening na een paar biertjes.” Hij kijkt met veel plezier terug op het moment in 2011 op de elfde van de elfde toen bekend werd gemaakt dat hij de Prins zou zijn en zijn vriend Rob de Jong de Nar zou worden. “We hadden het zo goed geheim gehouden, zelfs mijn eigen moeder wist het niet. Je kon een speld horen vallen in de zaal toen we achter het gordijn tevoorschijn kwamen. Niemand had het verwacht”, vertelt Jürgen.

Frisse ideeën

De ideeën voor de invulling van het feest bruisen bij Prins Jürgen op als een vers getapt biertje. Samen met Nar Bobke kwamen ze al snel tot de conclusie dat ze geen saaie Raad van Elf wilden. Hoogblonde dames moesten er komen, in plaats van deftige heren. “Dat hoogblonde is niet helemaal gelukt, en elf ook niet, maar met de vijf Pompeleedies die er nu zijn is het heel gezellig.” Die persoonlijke invulling van carnaval vieren in Pompedurp is kenmerkend voor dit huidige bestuur. Net als een duidelijke scheiding van de organisatorische activiteiten van het bestuur op de achtergrond, en de Prins met zijn gevolg aan de voorkant die er voor het publiek zijn. Simpelweg omdat je niet alles kan doen.

Zelf willen ze het niet vernieuwend noemen, want dat zou volgens hen afbreuk doen aan alle inzet van voorgaande besturen. Maar duidelijk is wel dat er elk jaar opnieuw wordt gebrainstormd om met frisse ideeën te komen waarmee het feest aantrekkelijk wordt gehouden voor de jeugd. Want hoe cliché het mag klinken, die heeft ook in Pompedurp de toekomst. “Zo’n dertig jaar geleden waren er hier wel zeven of acht kroegen, nu nog maar twee. We moeten ons best doen om de jeugd de kroeg in te krijgen na bijvoorbeeld de optocht in Roosendaal op zaterdag.  Daarom hebben we dit jaar een bus geregeld waarmee we op kroegentocht gaan; genaamd Pompeleedies on Tour. Belangstelling genoeg, want de bus zit zo goed als vol”, verklapt voorzitter Bram van Dis. Ook de andere invulling van de traditionele feestavond rondom 11-11 bleek een schot in de roos. Met ‘Pompedurp on stage’ werd gekozen voor een variété-avond met meer sketches en acts; eens soort talentenjacht. “Dat blijkt in de smaak te vallen, we hadden de laatste keer bijna 400 man in de zaal zitten.”

Aangestoken

Plannen voor volgend jaar liggen er ook al op de plank. Om echt bij de allerkleinsten inwoners te beginnen, heeft de voorzitter vorig jaar een plan gelanceerd bij basisschool de Zonneberg om wagentjes beschikbaar te stellen aan de leerlingen van groep 1 t/m 4 die zin hebben om te gaan bouwen. Het idee is met enthousiasme ontvangen. “Er was toen in het nieuws dat de bouwclubs aan het afnemen zijn omdat de jeugd zogenaamd geen tijd meer heeft. Ik zie bij mijn eigen kinderen ook dat ze vaak op een Ipad zitten. Maar mijn zoon werd laatst wel aangestoken door mijn enthousiasme en ging spontaan aan de slag met allerlei spullen in de schuur”, vertelt van Dis. Dat zit dus wel goed met de volgende generatie Pompedurpers en Pompinnen.

Door Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant