Canadezen krijgen Angelusklok tijdens bezoek Welberg

WELBERG – Op zaterdag 20 augustus doet de Canadezenweg in Welberg haar naam eer aan. Honderd militairen van het South Alberta Light Horse-regiment bezoeken ter plekke het bevrijdingsmonument dat herinnert aan de bevrijding van Welberg die in november 1944 het leven kostte aan 87 militairen en burgers. Het is tevens het moment dat een kopie van ‘De Klok’, het voormalige Angelusklokje van de Corneliuskerk, wordt overgedragen aan het regiment. Afgelopen woensdag werd een hoogtepunt in aanloop naar de ceremonie bereikt toen de klok en het gerestaureerde gestoelte herenigd werden door de vrijwilligers van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg.

De uiteindelijke overdracht van de klok op de 20ste augustus belooft een mooi moment te worden. Om 14.30 uur begint de ceremonie met welkomstspeeches door Angelo Somers en burgemeester Van den Belt. Vervolgens worden de namen van alle burgerslachtoffers genoemd waarna The Act of Remembrance voorgedragen wordt. Het daaropvolgend blazen van The Last Post zal ongetwijfeld indrukwekkend zijn. Nadat de ijzeren klok als eerbetoon aan de slachtoffers is geluid, vindt de inzegening van de Angelusklok plaats door pastoor Hans van Geel en klinkt hij voor de eerste maal in zijn nieuwe hoedanigheid als ‘Ceremonial Bell’.

Generaties

Om de overdracht aan de Canadezen officieel te maken wordt het luidtouw van de klok gehaald en overhandigd aan de commandant van het regiment. Dit gebeurt door de kleinkinderen van Piet Smout, vrijwilliger van de stichting Bevrijdingsmonument en zoon van een van de burgerslachtoffers van de Welberg. “Een passende manier om de overdracht over meerdere generaties te symboliseren,” legt Angelo Somers, voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, uit.

Ansichtkaart

Een foto van de Steenbergs fotograaf Martijn Moelker met informatie over de klok prijkt tot in de lengte der dagen op het monument. Er is tevens een ansichtkaart van gemaakte die alle Canadezen mee naar huis krijgen, evenals enkele grote afdrukken.

Na de overdracht luiden beide klokken voor het eerst samen. Na afloop wordt er op hen geklonken en op de verbondenheid tijdens een Ceremonial Toast die plaatsheeft aan de Canadezenweg, thuis bij Angelo en Hanneke Somers. Iedereen die wil, is hier welkom.

Meereizen

Daags na de ceremonie worden klok en gestoelte weer gescheiden voor het transport overzees. In Canada gaat de kopie gebruikt worden als ‘Ceremonial Bell’. Niet alleen in ‘home town’ Edmonton overigens; de klok zal in voorkomende gevallen meereizen met het regiment.

Wie een (zeer welkome) bijdrage wil leveren aan de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg kan deze overmaken op NL66 RABO 0101 4712 46, t.n.v. bevrijdingsmonument Welberg.