Cameleon brengt smakelijke ode aan het verenigingsleven

STEENBERGEN – Vanaf 31 oktober gaan de leden van Cameleon het podium van restaurant De Watertoren in Steenbergen op met een nieuwe theaterdinershow. De voorstelling is een ode aan het rijke verenigingsleven in West-Brabant. Iemand die daar alles vanaf weet, is Jolanda Bierkens. Sinds een paar maanden is zij lid van de totaaltheatergroep. Tot haar eigen verrassing, want een carrière op het toneel had zij zichzelf nooit toebedacht. Het leven neemt zo nu en dan nu aanmaal een onverwachte wending en na een paar maanden ervaring sluit Jolanda zich uit volle overtuiging aan bij de titel van de nieuwe voorstelling: Leeve de Vereeniging!

Het is aan Cameleon-lid Esther de Ron te danken dat Jolanda het artiestenbestaan een kans gaf. Esther: “Ik zag Jolanda tijdens carnaval de ouderenmiddag presenteren en zei gelijk: ‘met jouw gezicht, daar kun je veel mee’.” Het onderwerp van gesprek lacht nog altijd een beetje verlegen bij de gedachte. “In eerste instantie legde ik het naast me neer, maar later dacht ik ‘waarom zou ik het niet eens proberen?’” 

Rode loper

De Steenbergse waagde de stap in het spotlicht en heeft er nog geen seconde spijt van gekregen. “Ik moet echt kilometers buiten mijn eigen comfortzone met zang en dans, maar ik vind het geweldig. De klik met de groep is er ook echt van beide kanten. Na een paar keer proefdraaien werd ik met een rode loper, ereboog en applaus verwelkomd als lid van Cameleon. Dat was voor mij een heel bijzonder moment dat ik nooit zal vergeten.”

Zenuwachtig

Dankzij haar nieuwe passie heeft de 45-jarige Steenbergse een andere kant van zichzelf leren kennen. “Dat ik op een podium durf te staan, had ik een paar jaar geleden nooit kunnen bedenken. Maar ik durf nu veel meer van mezelf te laten zien. Het is erg goed voor mijn zelfvertrouwen.” Dat wil niet zeggen dat zij de eerste keer niet zenuwachtig was. ”Ik wist vlak voor de voorstelling niet waar ik het zoeken moest! Ik was vooral bang dat ik mezelf in de steek zou laten. Maar toen ik eenmaal op het toneel stond, gleed alles van me af en was het geweldig.”

“Dat deed je echt leuk mam!”

Haar eigen vier kinderen waren er die eerste keer bij. In leeftijd variërend van 22 tot 14, kortom: kritisch publiek. “Na afloop zeiden ze ‘dat deed je echt leuk mam’. Woorden die je als moeder niet zo heel vaak hoort van je kinderen. Ook wanneer ik thuis aan het repeteren ben, geven ze me wel eens tips. Wanneer ik voor de tigste keer hetzelfde liedje ga zingen, willen ze me ook wel vragen of ik er alsjeblieft mee op wil houden hoor. Het blijven wel kinderen.”
Het theaterdiner ‘Leeve de Vereeniging’ is volgens Jolanda een absolute aanrader en zeker niet alleen omdat zij er deel van uitmaakt. “Het geeft een beeld van alle facetten van het verenigingsleven. Dat doen we met zang en dans, een lach en een traan. Daar tussendoor wordt er een heerlijk diner geserveerd. Kortom, een avondje vol plezier voor iedereen.”

Door: Dasja Abresch