Buxus-mot slaat zijn slag op Steenbergse Begraafplaats

STEENBERGEN – De Buxus-mot, een uit Azië afkomstige nachtvlinder die onze omgeving danig teistert en er met zijn vraatzucht voor zorgt dat veel buxushagen het onderspit delven, heeft ook toegeslagen op de begraafplaats aan de Nassaulaan. Dit tot verdriet van de vrijwilligers van de begraafplaats die er zo hard aan werken om deze plaats er op en top uit te laten zien. Ze roepen de hulp in van de ‘rechthebbenden op de graven’ en vragen hen hun steentje bij te dragen bij het verwijderen van de hagen, want herstel daarvan is uitgesloten.

“Het enige dat we kunnen doen is alle dode buxusplanten verwijderen, want dit komt niet meer goed. Voor een deel hebben we al haagjes verwijderd, maar gezien de grote hoeveelheid is dit een enorme klus. We hopen dan ook dat de rechthebbenden hun steentje bij willen dragen en zelf ook aan de slag gaan”, vertelt begraafplaatsbeheerder Ad van de Par, namens het team van vrijwilligers. “We willen in plaats van de buxus gras in zaaien. Nu is het nog groeizaam weer, dus kan de begraafplaats er met Allerzielen weer netjes uitzien”.

Grafveldje Gibson en Warwick

De aanval van de buxus-mot heeft overigens een positief gevolg voor het grafveldje van Gibson en Warwick. Dit was jarenlang omzoomd met een buxushaag. Op 14 november 1967 stond in de Steenbergse Courant een bericht:  ‘Steenbergen in opspraak in Engelse pers’. Naar aanleiding van een ingezonden stuk in de “Evening Telegraph” was Steenbergen in opspraak gekomen omdat het graf van Wingcommander Gibson niet goed verzorgd zou worden. 19 December daar op volgend meldde de Courant: ‘Kwestie “vergeten graf” opgelost’. Sinds die tijd heeft Jan van den  Driesschen, samen met zijn inmiddels overleden echtgenote Conny het graf onderhouden, voorwaar geen sinecure!
In overleg met hem is besloten de haag, die evenals alle buxus op de begraafplaats ter ziele was, te verwijderen. Hiervoor in de plaats is door vrijwilligers nu een nieuwe, onderhoudsvriendelijkere en waardige afscheiding gemaakt.

19 September aanstaande, de dag dat het vliegtuig met Gibson & Warwick in 1944 neerstortte in wat nu de Gibsonstraat is, zal de jaarlijkse herdenking plaatsvinden, nu zonder de vanouds bekende buxushaag rondom het graf, maar wel met een beslist toonbare omranding.