Buurtcomité Olmentuin woest op gemeente over doorgang ecologische wijk

STEENBERGEN – Boven de toekomstige energiezuinige wijk Olmentuin hangt nog altijd een grote donderwolk. Dat bleek tijdens de oordeelsvormende vergadering van afgelopen woensdag waar de bewoners van de Franseweg/Olmendreef hun woede toonden over de gang van zaken. In hun ogen drukt de gemeente een nieuwe woonwijk door die niet overeenkomt met de oorspronkelijke ideeën en worden zij als bezwaarmakers niet serieus genomen.

Een woonwijk zonder gasaansluiting, met ruimte voor het kweken van biologische groenten en waar de bewoners gezamenlijk zorg dragen voor een gemeenschappelijke binnentuin. Het klinkt als een prachtig, ambitieus initiatief, maar volgens het buurtcomité Olmentuin is het niet anders dan een glad verkoopplaatje. “Als de raad met deze plannen instemt, verliest het haar geloofwaardigheid. Er wordt in de overeenkomst namelijk geen enkele garantie gegeven dat al deze duurzame maatregelen daadwerkelijk gerealiseerd zullen worden in de Olmentuin. Zelfs als er wel aan alle voorwaarden wordt voldaan, blijft overeind staan dat de locatie totaal ongeschikt is”, aldus dhr. Van Kempen namens de omwonenden. 

Compensatie

De ontwikkeling van de Olmentuin komt voort uit afspraken die zijn gemaakt met de gebroeders Buuron die eigenaar zijn van de grond. Zij mochten van de gemeente minder appartementen bouwen bij de monumentale villa aan de Westdam dan aanvankelijk afgesproken. Ter compensatie mogen zij op hun grond aan de Olmendreef een woonwijk laten bouwen. 

Joop Stoeldraijer (PvdA) plaatste grote vraagtekens bij deze overeenkomst en vroeg zich af waarom de gemeente bezig is deze Steenbergse ondernemers te “vertroetelen.” Volgens hem heeft wethouder Lepolder eerder aangegeven dat er juist een woningoverschot is in de gemeente waardoor de bouw van deze woningwijk overbodig zou zijn.

De wethouder reageerde op haar beurt door te zeggen dat het mes aan twee kanten snijdt. “We houden ons aan de afspraken zoals die zijn gemaakt met Buuron en we krijgen er een prachtige, unieke woonwijk voor terug.” Buuron ontkende de aantijgingen over verrijking en sprak over “een negatieve beeldvorming over ons die niet klopt.”

Patstelling

Ook de andere partijen in de raad vonden echter dat er in de plannen zoals ze nu op tafel liggen, te weinig waarborging is voor het ecologische karakter van de wijk. Daarom volgt er toch nog een maand uitstel waarin er aanpassingen moeten volgen. “Dit is echt een patstelling. Wij worden als raad voor een dilemma geplaatst en kunnen in deze situatie geen ja of nee zeggen. Wij vinden dat de betrokken partijen eerst weer rond de tafel moeten om nader tot elkaar te komen”, zo stelde Jeroen Weerdenburg van het CDA.

Wethouder Lepolder betreurt de vertraging, maar deed wel een toezegging om te gaan kijken of de voorwaarden voor het duurzame karakter van de wijk, aangescherpt kunnen worden. 

Tekst en foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl