Buurtbemiddeling Steenbergen: Eerste hulp bij burenruzies

STEENBERGEN – Buurtbemiddeling groeit als kool, zo laat Buurtbemiddeling Steenbergen weten. Het is de eerste hulp bij burenruzie. 75% van de gemeenten biedt intussen buurtbemiddeling aan hun inwoners. Dat gebeurt ook in Steenbergen.

In het project Buurtbemiddeling helpen vrijwilligers problemen tussen buren op te lossen door het gesprek weer op gang te brengen. De bemiddeling kan helpen de leefbaarheid in een straat of dorp te verbeteren. Problemen tussen buren of buurtgenoten beginnen vaak met kleine irritaties. Als het niet lukt deze samen op te lossen, kan de situatie behoorlijk uit de hand lopen. Een buurtbemiddelaar kan dan de helpende hand bieden.

Herrie en gebonk

Zo was er een conflict tussen twee buren, waarbij het geluid dat een gezin produceerde, de alleenstaande buurman ertoe bracht op de muur te bonken. Dit leidde weer tot onbegrip en irritatie bij het gezin. De buren waren bereid om onder begeleiding van een buurtbemiddelaar met elkaar in gesprek te gaan. De afspraak werd gepland op een neutrale locatie, dus niet bij de partijen in huis. Tijdens het gesprek spraken beide partijen uit wat hen zo irriteerde. Vervolgens maakten zij afspraken om het geluidsoverlast te beperken en – mocht het toch gebeuren – hoe zij hier voortaan mee omgaan. De communicatie is hersteld en ze praten met elkaar als er iets niet goed gaat. Belangrijker nog: ze luisteren weer naar elkaar.

Ergernissen samen oplossen

De vrijwilligers van buurtbemiddeling ondersteunen bewoners om deze en andere soorten overlast en ergernissen samen op te lossen. Ze helpen bewoners om weer met elkaar in gesprek te komen en zo samen een oplossing te vinden. Vaak brengt een bemiddelingsgesprek uitkomst, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wanneer (helemaal) oplossen niet lukt, ondersteunen ze bewoners om anders met de situatie om te gaan. Wie ook problemen heeft met buren kan zich aanmelden voor buurtbemiddeling via 06 – 58 99 03 83 of via het algemene nummer van WijZijn Steenbergen, 0167 – 750 850.